To je to što me zanima!

Eutanaziraju mu 517 svinja na farmi kod Đakova. 'U šoku sam. Pazio sam jako da se ne zaraze'

Prošlog petka primijetio sam pet bolesnih svinja, a u subotu drugih pet. Kontrolom slezene jedne od njih utvrđena je afrička svinjska kuga i obveza eutanazije preostalih, kazao je potreseni Mirko Kolić
Vidi originalni članak

Na farmi najvećeg uzgajivača svinja u Istočnoj Slavoniji, Mirka Kolića u Vrbici, započela je jutros eutanazija 517 komada svinja zbog utvrđene afričke svinjske kuge.

SEDAM IH UGINULO Na području Hercegovine afrička kuga prešla na divlje svinje, zabranjen lov

Čak 15 veterinara pristiglo je na ograđenu farmu 3. kategorije kako bi usmrtili svinje koje su uglavnom između 90 i 150 kilograma. 

- Prošlog petka primijetio sam pet bolesnih svinja, a u subotu drugih pet. Kontrolom slezene jedne od njih utvrđena je afrička svinjska kuga i obveza eutanazije preostalih. U šoku sam. Svinje na toj farmi držim posljednjih desetak godina. Radi se o zatvorenom objektu 3. kategorije. Svih sam ovih mjeseci jako pazio da ne dođe do zaraze, sve držao uredno, postavio dezo-barijere, redovno dezinficirao. Veterinari su došli jutros na farmu obaviti posao, ali ja ne mogu. Ne mogu to gledati, ne mogu ni razgovarati o tome - kazao je potreseni Kolić koji svinje svog uzgoja drži na 8-9 različitih lokacija zbog velikog broja komada koje ima. 

Njegova je proizvodnja u mnogome bila za velike trgovačke lance, a uzgoj. kaže, prirodan i kontroliran. Za eutanazirane svinje dobiti će od države otkupnu cijenu od 2 eura po kilogramu, što na broj ubijenih svinja daje znatan novac, no Kolića to ne tješi. 

USMRTIT ĆE 517 SVINJA Kod Đakova počela najveća eutanazija svinja. Uzgajivači idu u Zagreb, sastat će se s Vučković

- Imat ću farmu na kojoj godinu dana neću moći uzgajati ništa. To je gubitak. Nadam se samo da mi preostale svinje neće oboljeti- kaže ovaj svinjogojac, vlasnik OPG-a 'San' iz Budrovaca.

OSAM DANA PROSVJEDA Sutra će eutanazirati 570 svinja, prosvjednici prijetili jednom od svinjogojaca: 'Teško je ugoditi'

U međuvremenu, u Zagreb su na pregovore s ministricom Marijom Vučković krenuli predstavnici svinjogojaca, odnosno Stožera za obranu sela i Sindikata poljoprivrednika koji su ipak pristali otputovati u Zagreb na pokušaj dogovora, iako su na prosvjedima isticali da ministrica mora doći u Slavoniji pregovarati. Sastanak je dogovoren za 14 sati.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Konjak 0.5 30.11.2023.

    Gdje su sad oni sto se protive kolinju😂. Ne protive se trenutnim genocidom nad svinjama 

  • JoMa1212 30.11.2023.

    Predali se Slavonci.Povukli se kao i zadnji puta i onda traže podršku naroda.

  • EmilCandor 30.11.2023.

    U ovoj katastrofi ključne su tri riječi: direktiva EU i fleksibilnost. Naime, Direktiva EU o suzbijanju svinjske kuge otvara mogućnost i fleksibilnih mjera, koje u Hrvatskoj nisu primijenjene. Nisam siguran da su kreatori Odluka u RH pročitali/razumjeli Direktivu EU.

Komentiraj...
Vidi sve komentare