To je to što me zanima!

Spasili ih: Evakuirali posadu broda nasukanog u Vukovaru

Članovi posade smrzavali su se na brodu koji se nasukao na Dunavu prošli petak. Vlasnik broda i dva mornara pomoću ljestvi su prebačeni na teglenicu
Vidi originalni članak

Gotovo punih sedam dana trajala je kalvarija posade broda Aleksandar, koji se, s teglenicama natovarenim sa 2.000 tona kukuruza, nasukao na 1331. kilometru plovnog puta Dunava, ispod vukovarskog vodotornja. Tročlana posada broda ostala je bez goriva, hrane, telefonske komunikacije sa svijetom. Led je počeo stvarati čep na tom dijelu Dunava, a padom vodostaja, gotovo za metar i pol u odnosu na prošli petak, kad se Aleksandar nasukao na pješčani sprud, postala je vidljiva pukotina na brodu. 

Lučka kapetanija je u četvrtak odlučila krenuti u hitnu evakuaciju broda koji je neslavno završio plovidbu od Bogojeva prema Pančevu. 

- Više nema nikakvog odlaganja. Danas bezuvjetno evakuiramo posadu s broda. Ne uspijemo li ponovo manevrom tegljača i teglenice, koji će se pokušati prisloniti na nasukani brod i priručnim ljestvama izvući posadu, zovnuli smo u pomoć i helikopter. Posada ni u kojem slučaju ne smije ostati još jednu noć na brodu - rekao je Ivan Barović, kapetan Lučke kapetanije iz Vukovara. 

Na sreću članova posade, u Luci Vukovar se posljednjih nekoliko dana nalazio i ukrajinski tegljač Bratislava, čiji kapetan je htio pomoći brodu Aleksandar. Oko 15 sati Bratislava je, potiskujući teglenicu ispred sebe, prišla Aleksandru i iz drugoga pokušaja naslonila se na nasukani brod dok promrzli i izgladnjeli članovi posade nisu prešli na ukrajinski brod. Po stupanju na čvrsto tlo u Luci Vukovar, članovi posade Aleksandra nisu skrivali razočaranje situacijom u kojoj su se našli.

- Nasukali smo se na pješčani sprud jer nam je otkazalo kormilo. Znam da smo sve ove dane tražili pomoć na sve strane, ali zašto nitko u sedam dana nije reagirao to vam ne mogu reći - kaže Stevo Griva, strojar nasukanog Aleksandra. 

Od njega saznajemo da ih je u noći sa srijede na četvrtak potresao snažan udarac od kojeg su pomislili da je ekplozija. Bilo je to pucanje broda koji je, doslovno, počeo nalikovati nedavno potonuloj Costi Concordiji.

- Naše zalihe su bile pri kraju, brod je napuknuo, napuštanje broda je bio jedini izlaz - kaže Stevo Griva. 

Goran Gešperović, kapetan broda, tvrdi da je proteklih sedam dana pokušavao zaustaviti barem 30 brodova koji su prolazili u njihovoj neposrednoj blizini, no 'nitko se nije htio zaustaviti i pomoći'.

- Ovo je nečuveno, na sve su se strane kršile međunarodne konvencije o pomaganju u ovakvim situacijama. Iskreno, možda bismo mogli još jednu noć izgurati, ali vrlo teško - priča kapetan Goran Gešperović. 

Neslužbeno saznajemo da je najveći kamen smutnje u cijelo priči spašavanja posade s nasukanog broda bio vlasnik broda Zoran Jarić, koji se čak šest dana nije htio nikome javiti u vukovarskoj Lučkoj kapetaniji.  Štoviše, kad je u četvrtak i krenula evakuacija Aleksandra, Zoran Jarić je članovima posade svojeg broda jasno naznačio da ne smiju napuštati brod. No, oni nisu imali ni snage ni razumijevanja za vlasnikove namjere. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • lozinka 12.02.2012.

    Dobro je pa su ih spasili

  • mitnica 09.02.2012.

    da malo razjasnimo: prvo brod se nasukao u petak, a o tome neslužbeno obavjestio i zatražio pomoć u subotu ujutro. kad kažem neslužbeno onda mislim da je u žargonu, rečeno, ''žicao'' brodove u prolazu da ga svuku s pješčanog spruda. pošto mu to ne uspjeva jer ni jedan brod ne želi riskirati i pomagajući njemu nasukati svoj brod i tako napraviti još veću štetu i bez odobrenja svojih vlasnika. razlog zašto mu ne mogu pomoći je u tome što svi veliki brodovi koji imaju dovoljno snage da ga odsuču ne mogu doći do njega jer im je potrebno da na tom mjestu ima bar 2,5 m vode što u tom slučaju nije bilo (da je toliko vode bilo taj se brod nebi ni nasukao). a drugi manji brodovi koji manje ''gaze'' nemaju dovoljno snage da ga odsuču, što su neki i pokušavali. inače do sada sam čuo (neslužbeno) više razloga zašto se brod nasukao kao npr. odvukla me barža, odgurao ga led, a sad najnovija verzija da mu je otkazalo kormilo.. inače brod je promašio plovni put za oko 100 m, a plovni put je uredno bio označen sa 2 crvene bove koje su sutra dan uklonjene zbog nadolazećeg leda koji plovi po Dunavu. NASTAVLJA SE..

  • mitnica 09.02.2012.

    NASTAVAK - znam da su mu u više navrata pokušavali pomoći i veći i manji brodovi te tvrdnja njihovog strojara nije točna da im nitko nije htio pomoći. nakon više takvih pokušaja posada broda traži pomoć da im se dostavi hrana i gorivo, na tome se intenzivno radilo ali prekjućer je njihov vlasnik broda tu pomoć otkazao iz razloga jer ih je ponovo trebao odsukati jedan brod koji također nije mogao zbog malog vodostaja doć do njih i pružit im pomoć. sutra dan opet njihov vlasnik traži da im se dostavi hrana i gorivo ali manji brod koji je to trebao odraditi je okovao led i nije se mogao više pomaknut. danas ujutro situacija postaje dramatičnija jer posada tog broda (Alexandar) izvještava da je brod napukao i da traže trenutnu evakuaciju s broda i ne zanima ih ni hrana ni gorivo,a njihov vlasnik im poručuje da ne smiju napuštati brod. napokon se poduzimaju od strane kapetanije konkretne mjere i izdaju nalog Ukrajinskom brodu (Bratislava) koji je tek jutros pristao u Luku Vukovar da krene u spašavanje posade broda koji je to odmah prihvatio i uspješno obavio. ima tu još puno zanimljivih detalja i pretpostavki o svemu tome od toga kako se brod nasukao pa do spašavanja broda i posade ali ne bih sada o tome, a ako nekog zanima neka napise u komentarima što ga zanima. toliko za sada, oprostite na pravopisnim greškama, ne poklanjam im dovoljno pažnje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare