To je to što me zanima!

Express: Rusija i Kina dale su crveni karton Americi i Europi

Američki predsjednik Barack Obama je razgnjevio Kineze izjavama da otočje zbog kojeg se spore s Japancima neupitno pripada Japanu, pa su se okrenuli Rusima
Vidi originalni članak

Rusija i Kina namjeravaju se suprotstaviti miješanju u unutarnje poslove od strane drugih zemalja i protiv su jezika jednostranih sankcija. To se navodi u zajedničkoj izjavi lidera dviju zemalja nakon razgovora Vladimira Putina i Xija Jinpinga održanih u Shanghaiu u utorak.

Rusija je jako zabrinuta zbog pojačane djelatnosti NATO-a na svojim granicama jer to ne pridonosi, kažu u Kremlju, sigurnosti u Europi. S druge pak strane Peking je američkom veleposlaniku uručio prosvjed zbog podnošenja optužnice protiv petero kineskih vojnih časnika koje Washington tereti za krađu trgovačkih tajni, objavilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova i upozorilo Amerikance da mogu očekivati i druge akcije. Moskva i Peking su preko Putina i Xija Jinpinga istaknuli potrebu poštivanja povijesnog naslijeđa zemalja, njihovih kulturnih tradicija, društvenopolitičkog ustrojstva, sustava vrijednosti i samostalno izabranih putova razvoja, kao i potreba suprotstavljanja miješanju u unutarnje poslove drugih država i odbacivanja jezika jednostranih sankcija. Osim toga, Rusija i Kina namjeravaju proširiti suradnju u naftnom segmentu i što prije isporučiti ruski prirodni plin Kini. Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je u dvodnevnom posjetu Kini, a posljednjih mjeseci narasla su očekivanja obiju strana da se konačno potpiše ugovor o Gazpromovoj isporuci plina kineskom CNPC-u. Riječ je o godišnjoj isporuci 38 milijardi kubičnih metara prirodnog plina tijekom 30 godina. Naime, članice EU-a pokušavaju smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu zbog ukrajinske krize pa su Rusiji važna nova tržišta. Analitičari procjenjuju vrijednost tog ugovora na otprilike 400 milijardi dolara. Kineski državni mediji prenijeli su u ponedjeljak Putinove riječi da su pripreme za plinski ugovor ušle u “završnu fazu”, dok je ruski plinski div Gazprom priopćio tijekom vikenda da je “na korak” do sporazuma. Inače, pregovori između Ukrajine, Rusije i Europske unije o rješenju spora između Kijeva i Moskve zbog isporuke plina trebali bi se održati 26. svibnja u Berlinu, najavio je u ponedjeljak europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger njemačkoj TV postaji ARD. Podsjetimo, prvi trostrani pregovori u Varšavi 2. svibnja nisu završili postizanjem ikakvog dogovora.

U rusko-kineskim odnosima nema političkih problema i prepreka za suradnju, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za vodeće kineske medije uoči posjeta Shanghaiu. Putin je istaknuo da su ruski i kineski stavovi o glavnim globalnim i regionalnim pitanjima “bliski ili potpuno identični”, naglašavajući da je suradnja između dviju država “bolja nego ikad u našoj višestoljetnoj povijesti”. 

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 138

  • sestro 29.05.2014.

    stare komunističke zemlje ponovo se ujedinjuju..samo im još fali hrvatska.

  • CptNemo 28.05.2014.

    Počnite učit Kineski ekipo. Trebat će vam. A tko zna i Ruski, još bolje.

  • CptNemo 28.05.2014.

    Opasno, vrlo opasno, jer Kinezima je Taiwan oduvjek krajnja meta, a ova igra oko beznačajnog otočja je predjelo za iskušavanje pozicija....Rusko - Kineksa koalicija je jedna od stvari koja me plaši, ali detaljno. Njihova kombinirana vojna i ekonomska sila je nešto neviđeno dosada. Ameri nemaju šanse. Nit pod razno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare