To je to što me zanima!

Bačić: Barišić je rekao da su novac HDZ-u darovali donatori

Bačić se prisjetio da je Ivo Sanader, kao počasni predsjednik HDZ-a tražio da se zaštite članovi stranke zahvaćeni aferama HEP i Podravka. Nije tražio zataškavanje
Vidi originalni članak

U listopadu 2010. sam predao USKOK-u 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura. To sam učinio nakon što je Jadranka Kosor obavijestila glavnog državnog odvjetnika da je HDZ u siječnju 2010. godine položio taj novac u stranačku kasu, rekao je bivši glavni tajnik HDZ-a, Branko Bačić u nastavku suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media. Taj novac je u stranačku kasu položio bivši rizničar Mladen Barišić. On je, naime, na početku suđenja priznao optužbe da je novcem izvučenim iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija punio HDZ-ov crni fond.

- Barišić je dao novac Marici Glavaš koja ga je položila u kasu. Barišić nam je rekao kako je to novac kojeg su dali donatori, tako smo ga i tretirali - rekao je Bačić.  No, kada se nedugo nakon toga u medijima počelo pisati o Barišiću i aferi Fimi medija, Jadranka Kosor je o novcu položenom u kasi izvijestila glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a Bačić je u DORH odnio 2 milijuna kuna i 300.000 eura.

Prema njegovim riječima stranka nije raspolagala novcem jer je 2010. imala 13 milijuna kuna veće prihode od rashoda, no novac ipak nije bio upisan u stranačkim knjigama.

Bačić je rekao kako Predsjedništvo HDZ-a, u vrijeme dok je tu stranku vodio optuženi bivši premijer Ivo Sanader, nije raspravljalo o materijalnom i financijskom poslovanju stranke, što je po statutu bilo dužno činiti.

- U tom razdoblju Predsjedništvo u tom dijelu nije obavljalo svoju statutarnu obavezu. To znači da se o bitnim financijskim dokumentima nije raspravljalo - svjedočio je.

Podsjetio je i da je Sanader, kao počasni predsjednik HDZ-a, tražio da se zaštite članovi stranke zahvaćeni aferama HEP i Podravka. Nije znao reći što je Sanader točno htio, samo je rekao da nije tražio da se nešto zataška. Dodao je i da je nakon stupanja na dužnost glavnog tajnika HDZ-a otkrio kako dio stranačkog novca nije bio upisan u poslovne knjige.

Bačić je na mjesto glavnog tajnika stranke došao nakon Ivana Jarnjaka. Prema njegovim izjavama, za crne fondove saznao je nakon ostavke Sanadera i dolaska Jadranke Kosor na mjesto predsjednice HDZ-a. 

Bivša blagajnica stranke Branka Pavošević Uskoku je ranije rekla kako je Bačić nakon Sanaderova odlaska znao da u HDZ dolazi crni novac i tko ga dobiva. Uskoro joj je rekao da prestane s isplatama i pitao je ima li kakvu evidenciju. Donijela mu je bilježnicu i zajedno su je uništili. 

Bačić je demantirao da ga je bivša predsjednica za bilo što teretila. 

- Naši su iskazi u suglasju. To je spin i laž - rekao je tada Bačić. 

Suđenje se nastavlja sutra. Trebala bi svjedočiti Jadranka Kosor.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • user_98919 03.07.2012.

    Sve su to "Veliki Hrvati"

  • vilim 03.07.2012.

    Ovaj propali političar s kenjkavo meketavim glasom laže čim zine !!!, Njegova izjava "Sanader je traži da se zaštite članovi stranke u aferama " HEP i Podravka" bez zataškavanja stvari !!!, to su dvije oprečne stvari koje nemaju logički smisao, zaštiti me ali nastavi istragu !!!, lupeta kao i obično !!!...

  • Superteška 02.07.2012.

    Prije nekoliko dana neki su prali Milanovića što nije bio na misi. E pa čistunci, evo na slici primata koji je redoviti na misi i jako blizak s Boznićem. Zakleo se da će govoriti istinu i samo istinu kao i Sanader, Maček, Jarnjak, Šeks..... Baš su neke komunjare.

Komentiraj...
Vidi sve komentare