To je to što me zanima!

U Finskoj će učenici učiti ono što im stvarno treba u životu

Finska će pripremati učenike za poslovni život. To će biti velika promjena u obrazovnom sustavu. Nastavnike su već počeli izučavati za 'novu' nastavu
Vidi originalni članak

Finska priprema veliku reformu školstva. Prema najnovijem programu učenici će učiti samo ono što im treba u stvarnom životu, piše u petak Indenpendent. Finska koja ima jedan od najboljih obrazovnih sustava u svijetu, želi novim programom pripremiti učenike za poslovni život. To znači da će npr. učenik koji se odluči slušati predmete za posao konobara, učiti matematiku koja mu je potrebna za vođenje blagajne i računa. Također, učit će strane jezike kako bi bio konkurentniji za zapošljavanje te će vježbati komunikacijske vještine koje su mu potrebne za takav posao. 

Osim toga potpuno će se izmijeniti način na koji su dosad učitelji predavali učenicima. Dosad su uglavnom đaci sjedili i slušali nastavnika. Prema novom programu učenici će raditi u malim grupama, surađivati će i zajedno rješavati probleme i zadatke. 

- To će biti velika promjena u finskom obrazovnom sustavu koja je tek počela - rekla je Liisa Pohjolainen koja je odgovorna za obrazovanje mladih u Helsinkiju. Ipak, ima još dosta posla jer oko 70 posto učitelja tek treba izučiti za novi oblik nastave.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Ivan King Kovacevic 22.03.2015.

    A kod nas tjelesni obavezan na fakultetima haha.

  • GIRIGARI 22.03.2015.

    Iss, pa đe smo mi od Finske. Kad su kod nas učenici učili samo ono što im treba u životu. Kod nas učenici nauče da ništa nije važno pa tako ni što znaš. Jednostavno bogatiji postaneš ako ne učiš. Važno je naučiti biti bezobziran, naravno i pošten tako da te nitko ne uhvati, važno je dobro surađivati s crkvom koja pokrije ono što si maznuo jer kada daš u crkvu novaca i ostaloga onda je to što si maznuo puno prihvatljivije (valjda kad daš "Bogu" možeš uzeti i sebi), važno je ne imati svoje ja (biti beskičmenjak), važno je ne miješati se puno jer može biti gore ako nekoga naljutiš, važno je nesmetati grupacijama koje žele više jer one imaju pravo na to, važno je stalno i uporno naglašavati kako si domoljub, a sve ovo prethodno ukoliko se otkrije da si počinio biti će nekako prihvatljivije. Uopće nije važno učiti, raditi, truditi se, biti pošten, voljeti druge, paziti gdje bacaš opušak od cigarete. Ja recimo, vjerovali ili ne svaki opušak dobro ugasim i ako ga nemam gdje primjereno odložiti nosim do prvog prikladnog mjesta. To držim malom ali važnom gestom i domoljubljem.

  • zgbzoran 22.03.2015.

    to izgleda kao da imate kompjuter sa windowsima koje smo rade sa office jer je neki knjigovodja tako htio a za autocad si kupi novi, to ce napraviti od djece ako im ogranice siroko obrazovanje. sve to izgledao kao da netko zeli napraviti debelo ograniceni puk pa da manipuliraju s njim

Komentiraj...
Vidi sve komentare