To je to što me zanima!

Fitch zadržao kreditni rejting Hrvatske uz stabilne izglede

Po ocjeni analitičara Fitcha, hrvatsko gospodarstvo ostvaruje koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali napominju da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast ove godine na 2,6 posto
Vidi originalni članak

Rejting agencija Fitch u petak je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na 'BB' uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo uživa koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast ove godine na 2,6 posto.

Po ocjeni analitičara Fitcha, hrvatsko gospodarstvo ostvaruje koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, odnosno jačanja rasta kod svojih trgovinskih parnera u regiji, od povoljne dinamike plaća i zapošljavanja, snažnih turističkih primitaka i poboljšane apsorpcije EU fondova.

Međutim, napominju da će restrukturiranje Agrokora utjecati na gospodarsku izvedbu te očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji, koja je krajem prvog tromjesečja 2017. imala dug u visini od 12 posto hrvatskog BDP-a, širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, navode, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i rast kredita te će utjecati na usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3 posto na ovogodišnjih 2,6 posto i to u slučaju urednog restrukturiranja. U Fitchu očekuju daljnje gospodarsko usporavanje i u 2018.

Među ostalim, navode i da je neizvjesno koliko će trajati akutalna vladajuća koalicija. Nakon pada koalicijske vlade u travnju, glavna koalicijska stranka HDZ izbjegla je prijevremene izbore formiranjem nove koalicije s HNS-om u lipnju, navode. Napominju međutim da koalicijska većina ima dva glasa više a mogle bi izbiti napetosti na nekim ključnim zakonima.

Fitchov osnovni scenarij u vezi Hrvatske je da će se nastaviti dosadašnja ekonomska politika, no krhkost vlade i rizik od prijevremenih izbora mogli bi usporiti strukturne reforme.

U siječnju ove godine Fitch je povećao izglede za hrvatski rejting na stabilne, a isto je učinio i Moody's u ožujku, dok je Standard&Poor's to učinio u prosincu lani.

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's - kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine, sa stabilnim izgledima.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 15.07.2017.

    I to je too much od njih!

  • Imperatrice 15.07.2017.

    Fitch je zapravo rekao da nam je sad predivno, sunčano, uživamo u pozitivnim cikličkim uvjetima, a malo vjetrića će nam doći zbog Agrokora i zato svaki građanin treba željeti dati svoje novce (akumulirane u državnu kesu) koncernu, da bi se smanjio taj vjetrić, koji nam je priprijetio i da bi se očuvalo ovo sunčano vrijeme. Postoji i mogućnost naleta jedne jače ciklone ukoliko dođe do mixanja toplo hladnog zraka HDZ-HNS fronte i uspije li nas zaobići..taj predivan sunčani period koji će nas zadesiti, izazvati će kod meteoropata iznimno dobro raspoloženje i neprestani osmijeh na licu. Stavimo svi sunčane naočale i pripremimo se za ovo predivno vrijeme u lijepoj našoj i dan kad nam je Fitch rekao da smo pravi....jer mi to zaslužujemo...radi nadljudskih napora naših predragih, nesebičnih političara koji i po snijegu i po ledu, su tu za nas....samo za nas....i nikoga drugoga. Ako ne vjerujemo baš Fitchu, nije bed....pa tu su još prognozeri Standard & Poor's i Moodys....ma ne bi nam oni lagali....ne....svi oni nama samo žele najbolje....prosperitet i neprekidnu sreću... C'est la vie !!! :)))))))))

  • efteling 15.07.2017.

    Ocito ljudi ne razumeju ovaj rejting.Hrvatska je u poziciji da ne moze sama servisirati spoljni dug.Unutrasnji dug je jednostavno duplim knjigovodstvom maknut u stranu.dva nivoa ispod nivoa za dobro investiranje...to je losa vest.Dobra vest je nbestabilnos vlade.sve vise ce vlada biti prinudjena vuci riskantne poteze da bi sakrili svoju nesposobnost.sa bezidejnom opozicijom to su i najlosije vesti koje u ovom izvestaju Fincha necete videti.pozicija Hrvatske je vrlo rizicna u smislu kad udje u ubrzanje slobodnog pada tesko ce se zaustaviti...Nesrazmer plata i stvaranja nove vrednosti,zavisnost od rezultata turizma...sve visi o niti a reformi nema...samo novih zaduzenja..

Komentiraj...
Vidi sve komentare