To je to što me zanima!

Franak je oslabio četiri posto, no dužnicima to ništa ne znači

To što je švicarski franak u zadnjih mjesec dana izgubila gotovo četiri posto svoje vrijednosti pripisuje se zapravo ljetnom zatišju na globalnom deviznom tržištu
Vidi originalni članak

Jedan švicarski franak, prema srednjem tečaju HNB-a, jučer je vrijedio 7,01 kunu, a prije mjesec dana bio je na razini od 7,28 kuna.

Razlog što je švicarska valuta u posljednji mjesec dana izgubila gotovo četiri posto vrijednosti pripisuje se ljetnom zatišju na globalnom deviznom tržištu, koje je centralnoj banci omogućilo da bez velikog napora i uz nisku cijenu smanji njezinu vrijednost, donosi Jutarnji list.

Za domaće dužnike u švicarskim francima to bi nekad predstavljalo značajno olakšanje jer bi u tom iznosu pala i vrijednost njihove rate kredita, ali danas, kada je tečaj za te slučajeve zamrznut na 6,39 kuna, tečaj više i ne prate pozorno kao nekad.

S druge strane, pad vrijednosti franka danas mnogo znači bankama koje plaćaju razliku između tržišnog i zamrznutog tečaja jer će njihov trošak time biti manji. Zakon kojim je regulirano zamrzavanje tečaja istječe potkraj godine, a ako se ne nađe drugo rješenje, ministar financija Boris Lalovac obećao je da će on ostati na snazi.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • điđo 1 13.08.2015.

    ovim zakonom koji nikako nije pošten i pravičan, al je zakonit; poštovani premijer je skupio solidan broj glasača!

  • PANIC 12.08.2015.

    Tko kaže da u Hrvatskoj nema idiota, ima, ima, upravo se javio sa svojom izjavom.

  • stoposto hrvat 11.08.2015.

    stic će ga BOZJA ruka ako neće naša može koliko hoće ali neće dokle hoće...

Komentiraj...
Vidi sve komentare