To je to što me zanima!

Francuska daje odštete za žrtve nuklearnih pokusa

Osoblje koje je sudjelovalo u pokusima kao i ljudi koji žive u blizini mjesta pokusa već se dugo žale na posljedice po zdravlje, poput raka
Vidi originalni članak

Francuska vlada namjerava isplatiti odštetu žrtvama njezinih nuklearnih pokusa i predvidjela je za to početnih 10 milijuna eura, piše u utorak list Le Figaro navodeći ministra obrane Hervea Morina. Francuska država je dugo vremena odbijala službeno priznati vezu između njezinih testiranja nuklearnih bombi, okončanih 1996., i pritužbi na zdravstvene probleme vojnog i civilnog osoblja koje je sudjelovalo u pokusima. Francuska je testirala nuklearna oružja u Alžiru između 1960. i 1966., potom u Francuskoj Polineziji na Pacifičkom oceanu između 1966. i 1996. Izvršila je ukupno 210 nuklearnih pokusa. Morin je najavio u studenom kako 2009. namjerava predložiti zakon kojim bi postavio uvjete za odštetu.
Rekao je kako će neovisno povjerenstvo liječnika koje će predvoditi sudac razmotriti zahtjeve i ako oštećenja zdravlja budu povezana s nuklearnim pokusima, država će u cijelosti isplatiti odštetu pojedincima. Osoblje koje je sudjelovalo u francuskim pokusima kao i stanovnici područja u blizini mjesta za pokuse već dugo se tuže na posljedice po zdravlje uključujući leukemiju i druge oblike raka. O tome se pred sudom našlo niz slučajeva.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare