To je to što me zanima!

Francuska polako kreće u popuštanje mjera protiv korone

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da želi, ako trendovi ostanu ovakvi kakvi su sada, u veljači i ožujku ublažavanje mjera u školama. To će pitanje u srijedu biti na dnevnom redu stožera
Vidi originalni članak

Nakon nekoliko drugih europskih zemalja, poput Engleske i Danske, francuska vlada u srijedu počinje ukidati neke restrikcije vezane uz pandemiju covida-19, što je odluka koja izaziva podjele u kontekstu zdravstvene situacije koja je još uvijek napeta.

Francuska počinje s ukidanjem mjera samo nekoliko sati nakon najave Pfizer-BioNTecha da će u SAD-u tražiti hitno odobrenje primjene cjepiva protiv covida-19 i za djecu u dobi od šest mjeseci do navršene 4 godine.

Ako Američka agencija za lijekove (FDA) da zeleno svjetlo, to će biti dodatni alat za zaštitu od koronavirusa jer on posebno brzo cirkulira u školskim ustanovama.

UNATOČ VISOKOM BROJU ZARAŽENIH Danska ukinula skoro sve covid mjere: 'Prošli smo kritičnu fazu'

U francuskim školama, samo je 4 posto djece u dobi od 5 do 11 godina cijepljeno.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je da želi, ako trendovi ostanu ovakvi kakvi su sada, u veljači i ožujku ublažavanje mjera u školama. To će pitanje u srijedu biti na dnevnom redu stožera za borbu protiv pandemije.

U očekivanju te odluke, Francuzi od srijede više ne moraju obavezno nositi maske na otvorenim prostorima, a rad na daljinu više nije nametnut već samo preporučen.

Od 16. veljače, disko klubovi - koji su zatvoreni od 10. prosinca - moći će se ponovno otvoriti a koncerti će ponovno biti dopušteni. Konzumacija za šankom ponovno će biti moguća.

UŽIVO: SVE O KORONAVIRUSU Danska i Norveška ukidaju sve mjere: Nije ugroženo zdravstvo

I u Španjolskoj počinje otvaranje disko klubova i drugih mjesta noćnog života. To će se prvo dogoditi u Kataloniji, 11. veljače, nakon gotovo dva mjeseca.

Norveška vlada je u utorak najavila kraj mjera protiv covida, ocjenjujući da društvo treba i mora "živjeti s virusom".

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u utorak da je prerano proglasiti pobjedu nad pandemijom ili ukinuti mjere kojima se zaustavlja širenje virusa.

POSTOJI I 'MEDENA ZAMKA'... Austrija popušta korona mjere: Necijepljeni će napokon moći u kupovinu i u restoran na šnicl!

"Prerano je za bilo koju zemlju da proglasi pobjedu", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare, zabrinut zbog velikog broja umrlih u nekim regijama u svijetu.

Šef za hitne situacije WHO-a Michael Ryan strahuje da bi neke zemlje mogle, zbog političkog pritiska, imitirati druge vlade koje ublažavaju mjere, ne uzimajući u obzir vlastitu situaciju kada se radi o zdravlju ili procijepljenosti.

U Francuskoj, liječnici su podijeljeni kada se radi o ukidanju restrikcija. Neki poput Djillalila Annanea, šefa intenzivne njege u bolnici Raymond-Poincaré u Garchesu, blizu Pariza, ocjenjuje da je "cirkulacija virusa i dalje iznimno visoka", drugi pak kažu da ravnoteža koristi i rizika sada ide prema početku povratka normalnom životu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Vojnik_79 02.02.2022.

    U Francuckoj su predesjednicki izbori za dva mjeseca i pi..a od Makrona bi sad prodao i vlastitu mater za izbore. Pa cak i svoju babu Brigitte. Anemicni je isti takav, je...li su narod tokom vise godina à kad dolaze izbori prodat ce i svoju mater. I mediji ce sada isto okrenuti plocu za 180°.

Komentiraj...
Vidi sve komentare