To je to što me zanima!

Francuski đaci od ove godine u školi ne smiju koristiti mobitel

Zakon o zabrani mobilnih telefona u francuskim osnovnim školama usvojen je još u srpnju, a uz mobitele se u školama za vrijeme nastave neće smjeti koristiti ni tableti ni pametni satovi.
Vidi originalni članak

Slanje sms poruka za trajanja školskog sata stvar je prošlosti od ove ponedjeljka kad se mladi Francuzi vraćaju u školske klupe. Zabrana je predizborno obećanje njihova predsjednika Emmanuela Macrona, koje je proveo u djelo. 

Zakon o zabrani mobilnih telefona u francuskim osnovnim školama usvojen je još u srpnju, a uz mobitele se u školama za vrijeme nastave neće smjeti koristiti ni tableti ni pametni satovi.

Srednje škole imaju mogućnost, ali ne i obvezu zabrane u skladu s internim dogovorom. Izuzetak će činiti izvanškolske aktivnosti ili upotreba tih uređaja među učenicima s posebnim potrebama.

Prema nekim istraživanjima, oko 86 posto mladih Francuza u dobi od 12 do 17 godina posjeduje mobitel.

Zakonom usvojenim još 2010. u Francuskoj je zabranjena upotreba mobilnih telefona za vrijeme školskih aktivnosti, no velika većina ih se nije pridržavala propisa. U prvobitnoj verziji zakona se zahtijevalo da se zabrana odnosi i na prosvjetne radnike.

Zagovornici nove mjere smatraju da upotreba pametnih telefona kod djece i mladih potiče internetsko zlostavljanje, olakšava pristup pornografiji i potkopava sposobnost društvene interakcije. Među ostalim razlozima za primjenu novog pravila navode se krađe mobitela, opsesija modnim markama i ucjenjivanje. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • komentatoricax 03.09.2018.

    Kod nas bi roditelji dignuli pobunu jer nebj svoje zlato mogli čuti 300 puta dnevno

  • 03.09.2018.

    Ispravno! Bez mobitela djeca ništa ne budu izgubili - naprotiv! Treba to hitno uvesti i kod nas.

  • _Varešak_ 03.09.2018.

    Tako bi trebalo i kod nas

Komentiraj...
Vidi sve komentare