To je to što me zanima!

Francuz bez ruku i nogu želi preplivati mora pet kontinenata

Philippe Croizon (43) već je preplivao kanal La Manche uz pomoć posebnih proteza. Sada se sprema u četiri mjeseca preći sve vode pet kontinenata svijeta
Vidi originalni članak

Francuz koji nema ruke ni noge postao je slavan preplivavši La Manche, a sada si je postavio novi cilj, prijeći pet kontinenata u vodama punim morskih pasa, otrovnih meduza, snažnih struja i teretnih brodova. Philippe Croizon (43) bez udova je ostao kad ga je stresao napon od 20.000 volti dok je pokušao skinuti antenu s krova prije 17 godina. Za ovaj pothvat priprema se već godinu dana, a odradit bi ga trebao između svibnja i kolovoza. 

- Plivanje preko kanala bilo je poruka nade i života kolegama u nesreći, rekao je Croizon s kojim će plivati i Arnaud Chassery (34) prvak u plivanju na duge staze. 

- Ovim novim izazovom želimo ukazati na mir, solidarnost, dijeljenje sa zdravima i hendikepiranima, svih boja kože i kultura, rekao je Croizon, otac dvoje djece. Na ideju je došao dok se u bolnici oporavljao od tragedije, gledajući na televiziji prilog o plivačima. U svladavanju La Manchea koristio je posebno dizajnirane proteze s perajama. 

Croizon i Chassery bi za početak trebali preplivati 20 kilometara u Tihom oceanu, od Wutunga, izoliranog sela u Papui Novoj Gvineji do drugog sela u Indoneziji. U tom području pliva mnogo morskih pasa i otrovnih meduza čiji ubod ubija čovjeka u roku od 20 minuta. U lipnju trebaju preplivati 25 kilometara u Akapskom zaljevu od Jordana do Egipatske obale. Mjesec iza toga čeka ih ruta od Afrike do Europe preko Gibraltarskog prolaza kroz koji prolaze mnogi teretni brodovi. U kolovozu će plivati preko Beringovog prolaza u kojem su temperature mora oko nule. 

- Otkad sam preplivao kanal primio sam mnoge dirljive vijesti o hendikepiranim ljudima diljem svijeta. Znam da sam mnogima vratio nadu, rekao je Croizon, a prenosi AFP.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • icky 23.05.2011.

    moram priznat da sam se naježio kad sam pročitao naslov... svaka čast!

  • IvanStjepanović 23.05.2011.

    Kad se počne utapat neka što jače mlati rukama...možda ga primjete :)

  • zagrebghost 23.05.2011.

    unaprijed se ispričavam svima na crnom humoru, ali ne mogu izdržati: kaj je njemu problem plivati okružen morskim cuckima, kad mu nemaju kaj odgristi. ;) ma, svaka čast, majstore!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare