To je to što me zanima!

Frane Lučić: Prošao sam kroz vatru i tako se spasio

Sjećam se plamena koji se bliži velikom brzinom. Bježali smo ali vatra je bila brža. Spustio sam vezir na kacigi i to mi je spasilo život
Vidi originalni članak

Jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog u ekskluzivnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju ispričao je kako je njegovih 12 kolega požar doslovno progutao. Frane ističe da su spušteni na kilometar i pol od kruške pune vode jer ih helikopter na mjestu gdje je bačena kruška nije mogao spustiti zbog jakog vjetra.
Tada su pješke preko kotline krenuli prema krušci koja se nalazila na vrhu brda. Požar je zahvatio travu i  raslinje od 40 centimetara ali najveći problem radio je vjetar koji je i okrenuo vatru upravo u njihovom smjeru.
- Počeli smo bježati kad smo vidjeli da se približava plamen. Odbacivali smo opremu kako bi mogli lakše trčati. U trenutku kad nas je zahvatio plamen spustio sam vezir na kacigi koji mi je spasio lice, ali zato mi je vatra zahvatila noge. Bacio sam se u izgorenu travu od koje su mi nastradale šake. Ja sam se okrenuo prema plamenu, prošao sam kroz njega i nakon par sekundi već sam bio izvan tog pakla. No moji prijatelji nisu bili te sreće. Tko je bio niži rastom njega je plamen zahvatio cijelog - prepričao je Frane kako je izgubio svojih 12 kolega na Kornatu.
Nakon plamena Frane se sjeća jauka kolega i njihovo zapomaganje. Pomoć je stigla tek nakon dva sata, a prvi među njima bio je Stipe Božić.
- Najbliži su mi bili Tome Crvelin, Josip Lučić i jedan s neprepoznatljivim licem ali pretpostavljam da je bio Ante Juričev. Poslije toga jedino se sjećam svog boravka u bolnici u Splitu - kaže Frane kojemu su šake u požaru izgorile, a sada se mora naviknuti na rad rukama bez prstiju.
Preživjeli vatrogasac j dodao kako teško da bi s 25 litara vode koliko je bilo u krušcu uspjeli ugasiti požar ali uvjeren je da bi da su imali punu opremu vjerojatno i uspjeli.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • entoni 27.12.2007.

    Užas to su bili sami propusti i očekivanja da mala ekipa gasi opasan požar sa minimalnom količinom vode. Zašto se kod nas krivci stalno izvlače?

  • čiča555 25.12.2007.

    U izjavi danoj novinarima Frane je istaknuo da su bili prisutni (jedan ili dva) kanistra s gorivom koji su, ostali čvrsto zatvoreni i tako ostali neoštečeni tijekom požara. Ipak, u nalazu doktora koji su skrbili o nastradalim vatrogascima istiće se da je na opeklinama nesretnika bilo tragova izgorenog benzina. Nadam se da neće iskoristiti poštenje ovog mladića da bi i dalje štitili nečiju guzicu.

  • user_18412 25.12.2007.

    mislim da je kljucna rijec \'u svakoj pravnoj drzavi BI..\'

Komentiraj...
Vidi sve komentare