To je to što me zanima!

G20: Rusija optužuje zapad da je 'destabilizirao' samit

Pod hitno pozivamo kolektivni zapad da se što je prije moguće odrekne svoje destruktivne politike, da shvati objektivne realnosti multipolarnog svijeta, poručila je Moskva
Vidi originalni članak

Rusija je u subotu optužila zapad da je "destabilizirao" samit G20 u Indiji pokušavajući "ucjenom" nametnuti usvajanje paragrafa o Ukrajini u zajedničkoj izjavi, što se nije dogodilo zbog razlika u stajalištima.

"Žalimo što kolektivni zapad i dalje destabilizira aktivnosti G20 i koristi ih na proturuski i očito konfliktan način", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Po Moskvi, SAD, EU i G7 "poremetili su usvajanje zajedničkih odluka" pokušavajući nametnuti "diktat" putem "očite ucjene" kako bi njihova interpretacija sukoba u Ukrajini bila uključena u izjavu.

NEMA POTPUNE USUGLAŠENOSTI Većina članica G20 osudila rusku agresiju na Ukrajinu

Ministarstvo je optužilo Washington i njegove saveznike da su postavili "ultimatume" mnogim izaslanstvima.

"Pod hitno pozivamo kolektivni zapad da se što je prije moguće odrekne svoje destruktivne politike, da shvati objektivne realnosti multipolarnog svijeta", poručila je Moskva.

"G20 mora ostati gospodarski forum, a ne miješati se u sigurnosnu sferu", naglasila je.

Financijski čelnici skupine G20, okupljeni u Bangaloreu, tehnološkoj prijestolnici Indije, pokušavali su od petka postići dogovor o rješenjima za izazove koji stoje pred svjetskim gospodarstvom, u kontekstu sukoba u Ukrajini i rasta inflacije.

'VAŽNA SOLIDARNOST S UKRAJINCIMA' Na obljetnicu napada Rusije na Ukrajinu, Europska unija bez dogovora o novim sankcijama

Indija, koja predsjeda skupinom G20, objavila je u subotu nakon sastanaka "sažetak" rasprava, ali ne i zajedničku izjavu.

Po tom dokumentu, "većina članica odlučno je osudila" rusku ofenzivu na Ukrajinu, ali "različito ocjenjuju situaciju i sankcije".

U dodatku se kaže da samo Kina i Rusija nisu prihvatile dva paragrafa o Ukrajini.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • cenzuravirus 26.02.2023.

    Američka ministrica financija Janet Yellen poziva na povećanje financijske potpore Ukrajini dok Sjedinjene Države pripremaju dodatnih 10 milijardi dolara ekonomske pomoći .

  • gojko ercegovac 26.02.2023.

    Bojkotirati americku i englesku robu

  • gojko ercegovac 26.02.2023.

    Sve te organizacije su izmisljene da vrse pritisak na nekoga zbog svojih ciljeva A kad vas opljackaju onda kazu dobar si

Komentiraj...
Vidi sve komentare