To je to što me zanima!

Gasi se prerada nafte: 'Država je sisačku rafineriju prekrižila'

Gašenje prerade nafte u rafineriji dogodit će se u četvrtak jer još ima sirovine za primarnu proizvodnju, a ostala proizvodnja ugasit će se dok se potroše zalihe
Vidi originalni članak

Gašenje prerade nafte u sisačkoj rafineriji najavljeno za srijedu dogodit će se u četvrtak jer još ima sirovine za primarnu proizvodnju, a ostala proizvodnja ugasit će se dok se potroše zalihe, što znači do kraja mjeseca. 

Prvi se put dogodilo da Ina nije osigurala sredstva kao ni planove proizvodnje za ovu godinu u toj rafineriji. Radnici strahuju da je nepostojanje planova za ovu godinu prvi korak u ostvarivanju MOL-ova plana o zatvaranju pogona u Sisku, javlja HRT.

'Vrijeme je za uzbunu'

- Ne postoji plan prerade za ovu godinu, ne postoje investicijska održavanja, ne postoje kapitalne investicije. Sve to je nula i sve to nas navodi da su sa strane MOL-a sisačku rafineriju već prekrižili i zatvorili. Vrijeme je za uzbunu nas radnika, INA-e, ali i cijele države -  poručio je Predrag Sekulić, koordinator Stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak.

Sekulić traži od Vlade da se konačno jasno izjasni o hrvatskim nacionalnim interesima i energetskoj budućnosti kako Rafinerije Sisak, cijele Hrvatske, tako i Rafinerije Rijeka i domaćih nalazišta nafte. Dodao je kako pitanje Rafinerije nafte Sisak nije pitanje samo njezinih radnika, prenosi Media Servis.

- Ne radi se samo o 800 ili 900 radnih mjesta koji su direktno vezani za Rafineriju Sisak već o brojnim kooperantima, radi se o 15, 16 tvrtki. Isto tako radi se o cijeloj privredi grada i mnogim našim obrtnicima koji ne vide svoju budućnost u ovome gradu u slučaju zatvaranja Rafinerije Sisak - dodao je.

Proizvodnja koncentrirana na riječku rafineriju

Ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak ostaje ovisno o vanjskom okružju, a u međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji, gdje je nastavak prerade nafte planiran tijekom prve polovine veljače, kažu u Ini. 

Ističu i da su za Rafineriju nafte Rijeka Uprava i Nadzorni odbor Ine odobrili pripreme za znatnu investiciju u tehnologiju obrade teških ostataka.

Idi na 24sata

Komentari 112

  • SAINT 15.01.2015.

    Kako kaže Vrdoljak dok je on ministar u vladi da do ovoga neće doć , ali više nije ministar kada je došlo do ovoga.

  • LebronPetrovic 15.01.2015.

    Uh čovječe ne bi Bog mogao otvorit toliko radnih mjesta, koliko ovi mogu uništit !

  • ak47 15.01.2015.

    Da nije žalosno bilo bi smiješno!!! Svi se o ovoj temi prepirete: Tko je kriv!? A ja kažem da su svi krivi! Zar nevidite kako se INA linearno godinama uništavala, od '90-ih pa do danas? Svaka nova vlada je nastavljala politiku od one prethodne, kao što će biti i u budućnosti! Zar nevidite niz? Kao i u cijelom gospodarstvu? Npr. Croatia osiguranje je prodano za siću iako je bilo izuzetno rentabilno, telekomunikacije...! Sjeća li se itko naših naftnih nalazišta u Siriji, vrijednih desetke milijardi dolara za koje je Milanović sa smiješkom rekao: Lako ćemo mi to nadoknaditi? Ostavite stranačke boje po strani na trenutak, pa iskreno odgovorite: Zar doista mislite da će hdz u budućnosti prekinuti ovu spiralu propasti? Zar nevidite da nam je svake godine sve gore i gore!? Zar nevidite da je Hrvatsku u zadnjih godinu dana napustilo 100 000 - 200 000 mladih koji se nikada neće vratiti nazad? Zar neznate da će još toliko otići do proljeća? Ovim tempom, za nekoliko godina ćemo se prisjećati ratnih godina, kao najboljih godina od postanka neovisnosti Hrvatske! Naravno, ako još neki Hrvat bude živio na ovim prostorima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare