To je to što me zanima!

Gazprom nudi jeftiniji plin, ali želi ulagati u plinske elektrane

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kompanija se javila na natječaj za djelomičnu opskrbu plinom kutinske Petrokemije i ponudila 20 posto nižu cijenu od one koju je kutinska tvrtka dosad plaćala
Vidi originalni članak

Ruski Gazprom ima ozbiljne planove na hrvatskom tržištu plina, a osim za trgovinu, kompanija je zainteresirana za investicije u istraživanje i proizvodnju plina, plinske elektrane, te sve ostale projekte vezane uz taj važni energent – rečeno je na sastanku drugog čovjeka Gazproma Aleksandra Medvedeva s hrvatskim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom te čelnim ljudima domaćih javnih poduzeća.

Sastanak, koji je protekao u vrlo konstruktivnoj atmosferi, može se smatrati novim korakom u razvoju rusko-hrvatskih gospodarskih i političkih odnosa, koji su posljednjih godina bili na vrlo niskoj razini. Gazprom, najveći svjetski proizvođač plina, već je ušao na domaće tržište, i to u poprilično velikom stilu. Kompanija se javila na natječaj za djelomičnu opskrbu plinom kutinske Petrokemije – inače jednog od najvećih domaćih potrošača tog energenta – i ponudila 20 posto nižu cijenu od one koju je kutinska tvrtka dosad plaćala.

Tu je činjenicu obraćajući se novinarima naglasio i ministar Vrdoljak, ustvrdivši da je ta ponuda dokaz ozbiljnosti Gazproma. Uz te projekte, Gazprom je, navodno, zainteresiran za razvoj mreže za opskrbu motornih vozila plinom. Službeni razgovori trebali bi biti nastavljeni danas kad u Hrvatsku stiže Aleksej Miller, čelni čovjek Gazproma i jedan od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Miller bi trebao prisustvovati svečanom potpisivanju ugovora o gradnji hrvatskog odvojka velikog plinovoda Južni tok, a poslije toga susrest će se s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i drugim visokim državnim dužnosnicima.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • Hasenfefer 22.01.2013.

    Baš gledam ovog sindikalistu Mihaljevića i ne mogu vjerovati. Opet se miješa tamo gdje mu nije mjesto. Ovako ja sam dao podršku Turkom investitoru jer je on svojim novcima podmetnuo leđa kad nitko još nije vjerovao u LNG terminal na Krku. Mihaljeviću ti češ biti prvi na popisu za otkaz. Lijepo sam te upozorio. Znači ako ovo s Turcima propadne DIOKI ide u stečaj. Ja ću ga pokrenuti, sada su svi pametni. Di ste bili kada sam uložio u Dioki 40 000 EUR-a i isto toliko popušio. Znači ako ne želite da Vam cijela infrastruktura završi u starom željezu, cijena Vam je 2.000,00 kuna po dionici. Primam samo cash (kanadski dolari može i s Norveškom djetelinom, australski dolari, a i zlato. To vam je cca 24.000.000,00 kn, primam samo na tekući zbog Slavka. i ne zahebavam se, hebite nekog drugog amateri. lp Damir Bosnar

  • Lori Loredana 18.01.2013.

    Nije mi jasno što se Milanović bahati, nije ih primio, umjesto da uradi sve da izađemo iz ove krize. Koliko puta smo već sve izigrali s Rusima, sada još i ovo. Kakove smo mi to veličine, a ljudi nam gladni i bez posla. Krivo vrijeme za bahačenje i izigravanje veličine.

  • dahhmal 18.01.2013.

    Kak sad rusi a više nema priče o Kataru a izgleda bumo i ruse popušili jer ih Milanović nije mogel primiti jer je jadnik jako zaposlen

Komentiraj...
Vidi sve komentare