To je to što me zanima!

General JNA Rade Bulat osmislio SAO Krajinu još ‘70-ih

General Ivan Mišković (100), poznatiji po nadimku Brk, živi je svjedok vremena, nekoć je bio najmoćniji čovjek vojnih sigurnosnih službi Jugoslavije i Titov savjetnik za sigurnost, a upravo je objavio knjigu
Vidi originalni članak

Iz tajnog arhiva načelnika službe bezbjednosti 1963. - 1971. - naslov je to knjige koju su prošlog četvrtka u kamenolomu Cave Romane pokraj Pule predstavili njezini autori, Titov general Ivan Mišković i povjesničar Andrej Bader.

General Ivan Mišković (100), poznatiji po nadimku Brk, uz Tita je proveo punih deset godina. Pod Brkovom dirigentskom palicom bila je i zloglasna kontraobavještajna služba JNA, poznatija kao KOS. Ovaj 100-godišnjak, živi svjedok vremena, nekoć je bio najmoćniji čovjek vojnih sigurnosnih službi Jugoslavije i Titov savjetnik za sigurnost.

JEDINI SUSRET STEPINCA I TITA Tito Stepincu: Draža Mihajlović je naredio da se istrijebi Hrvate

Sredinom 1966. godine Mišković je imao ključnu ulogu u istrazi je li tadašnji potpredsjednik Jugoslavije Aleksandar Ranković prisluškivao Tita. Vojno-tehnička komisija kojoj je Mišković bio na čelu tad je ustvrdila da je Titov kabinet bio ozvučen s četiri mikrofona, dok se Jovankin telefon u spavaćoj sobi moglo prisluškivati s centrale tadašnjeg SSUP-a.

Ranković je tad politički likvidiran i uklonjen pod optužbom da je prisluškivao Tita i druge dužnosnike želeći se domoći pozicije Titova nasljednika. Mišković je zbog svoje profesionalnosti i odanosti postao Titov miljenik, a za Jovanku hrvatski nacionalist, trn u oku i neprijatelj broj 1 jer joj nije dopuštao da s njim manipulira i koristi ga za neke svoje samo njoj znane ciljeve.

Upravo su zbog Miškovića na Belom dvoru izbijale čarke između Tita i Jovanke, sve dok Tito nije popustio pa je Mišković početkom 70-ih morao otići. Kad se Tito razišao s Jovankom, Mišković se pred kraj Titova života opet vratio u njegovu blizinu. Raspad Jugoslavije dočekao je u Beogradu, a 1993. gotovo bježeći se vraća u rodnu Premanturu pokraj Pule. 

DAN MLADOSTI 1987. Bizarni znak na Titovoj štafeti najavio je raspad Jugoslavije?

Poput pravog KOS-ovca, u osobnoj arhivi Titova generala Miškovića, našlo se puno “strogo poverljivih” dokumenata i izvješća Titu koji su u netom objavljenoj knjizi ugledali svjetlo dana. Na početku knjige prezentira se preslik prvog i drugog dijela opsežnijeg dokumenta beogradske Uprave bezbednosti DSNO od 27. 6. 1966. u dva dijela pod naslovom “Služba bezbednosti JNA u svetlu četvrtog plenuma CK SKJ”, u kojemu se pojašnjavaju povijest, metode rada i rukovođenja, angažiranje suradnika, pratnji, ozvučenja, kontrola telefona, kontrola pošte, kontraobavještajni rad SB-a JNA i ostale za javnost uvijek “škakljive” teme. Zadaci suradnika su borba protiv neprijatelja i stranih obavještajnih službi, zaštita tajnosti i ostvarivanje uvida u reagiranja po različitim političkim i ekonomskim pitanjima.

Cijeli tekst pročitajte u novom Expressu koji je na kioscima od petka 4. rujna

Idi na 24sata

Komentari 33

  • 05.09.2020.

    generale ! napravi si brata

  • posljednji zagorac 05.09.2020.

    Osmislili su oni "veliku srbiju" sad imaju što su i zaslužili. Da im nema Putina več bi kapitulirali.

  • Toor 05.09.2020.

    93 su četnici potamanili agente KOS-a koji su bili za Jugu , pogotovo nesrbe.Ubijali su i njihove žene Srpkinje rođene u Hrvatskoj. Lik je pobjegao zadnj čas..

Komentiraj...
Vidi sve komentare