To je to što me zanima!

Gigantska sarma: I ove godine smo skuhali najdulju na svijetu

Na već tradicionalnoj manifestaciji i poznatoj vidovečkoj 20. Zeljarijadi u protekla 3 dana okupilo se više desetaka tisuća ljudi. Skuhana je sarma od 1.320 metara.
Vidi originalni članak

Tim od 22 profesionalna kuhara na čelu s Damirom Crlenijem,predsjednikom Hrvatskog kuharskog saveza te 30-ak učenika Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana i Gospodarske škole Varaždin napravilo je i ove godine najdulju sarmu na svijetu od 1.320  metara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 - U sarmu smo stavili 1.200 komada velikih glavica kiselog varaždinskog zelja obitelji Cafuk iz Domitrovca. 300 kilograma junećeg mesa bez kosti od vrata i lopatice,  410kilograma svinjskog mesa bez kosti od vrata i lopatice, 55 kilograma mesnate slanine, 75 kilograma sušenih rebara te 75 kilograma sušenih kobasica - doznajemo od Damira Crlenija. U sarmu je utrošeno i 105 kilograma riže, 50 kilograma fanta za punjenu papriku,  14 kilograma vežete,5 kilograma peršinova lista,  70 kilograma crvenog luka, 12 kilograma soli, 2 kilograma mljevenog papra,700 jaja, 0,75 kilograma lovorovog lista, 4,5 kilograma svježeg češnjaka, 25. kilograma brašno, 40 litara ulja i 1/1 24  kilograma koncentrata rajčice. 

Vidovečka Zeljarijada jedna je od 3 najveće manifestacije u Varaždinskoj županiji. Osim domaćih,  posjećuju je puno Zagrepčanima,  Dalmatinaca i Istriana koji se nalaze na rehabilitaciji u obližnjim toplicama,  turista koji su na proputovanju kroz Varaždinsku županiju ali i dosta gostiju iz susjedne Slovenije. Još 2008. godine sarma je ušla u Gunnisevu knjigu rekorda, a od tada je svake godine sve duža.

Posjetitelji su mogli kupiti porciju sarme po 17 kuna a golemi redovi najbolje govore kolika je navala na vidovečku sarmu. Na poznatoj Zeljarijadi posjetitelji su mogli probati i kupiti proizvode od zelja i drugih domaćih proizvoda. Navečer pak mnogi su se ostali zabavljati uz koncert Miroslava Škore i Zlatka Pejakovica.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • sprangija 26.09.2017.

    Da al mora bit sarma crni pojas 3 dan tad je najbolja

  • StapickoKasika 24.09.2017.

    A kaj da je neki dr.kec zalutal?

  • slatko volim 24.09.2017.

    Umjesto u ooooogromni kotao oni je poslagali po inox ploči pa ne vidim baš neki smisao mjerenja dužine sarme jer jedna sarma je ionako onolika koliki je i list kupusa.. da su napravili roladu od kupusa po receptu za sarmu, e to bi već imalo smisla. A za kiseli kupus i sarmu je još rano, ja tek uživam u juhicam od bundeve i pečenoj crvenoj paprici, vrganjima..pooomalo..ali svejedno plus za ovu "zeljarijadu", nek' se nešto događa..

Komentiraj...
Vidi sve komentare