To je to što me zanima!

Glavaš iz zastupničke klupe preselio u ćeliju

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš prvi je zastupnik koji je zbog sumnje na ratne zločine završio u pritvoru. Z. Tomčića svi su zaboravili
Vidi originalni članak

Još u ljeto 2004. Branimir Glavaš je dane provodio s Vladimirom Šeksom u svojoj vikendici na Ugljanu. Godinu dana poslije njih će dvojica postati najveći protivnici. Nakon što se razišao s HDZ-om 2005. godine, Branimir Glavaš osnovao je stranku HDSSB i ostao u Hrvatskom saboru. No zbog optužbe da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., Državno odvjetništvo je u travnju 2006. zatražilo da se Glavašu skine zastupnički imunitet i odobri pokretanje kaznenog progona. Nakon punih pet sati rasprave i sa 82 glasa za, Glavašu je 11. svibnja skinut zastupnički imunitet. Uz pet zastupnika HSP-a Antu Đapića, Vlade Jukića, Peje Trgovčevića i Pere Kovačevića, protiv je bio samo tad nezavisni zastupnik Vladimir Šišljagić, današnji predsjednik HDSSB-a. Glavašu je imunitet skinut nakon rasprave tijekom koje je govorio 45 minuta. Negirao je zločine i ponavljao kako je to montirani proces upirući prst u Šeksa i premijera Sanadera, kojeg je, kaže, prijevarom doveo na vlast. Sabor je većinom glasova prihvatio zaključke Mandatno-imunitetnog povjerenstva kojima se odobrava istraga i pritvaranje Branimira Glavaša zbog utjecaja na svjedoke i težine kaznenog djela za koja ga se tereti u slučaju “garaža” i “selotejp”. Glavaš je završio u pritvoru.
Počeo je štrajkati glađu, a zbog lošega zdravstvenog stanja u prosincu 2006. je prebačen na jedinicu intenzivnog liječenja osječke bolnice. U međuvremenu je puknula gradska koalicija s Đapićem. Glavaš će izbore dočekati u pritvoru kao nositelj svih lista.

TOMČIĆ OD PRVOG ČOVJEKA SABORA DO IZOLACIJE
Zlatko Tomčić bio je jedan od ključnih figura tijekom koalicijske vlasti. Šef HSS-a svoj je uzlet doživio postavljanjem na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora. Nakon raspada koalicije, lošeg rejtinga na parlamentarnim izborima i sve učestalijih stranačkih previranja, koprivničko-križevački župan Josip Friščić sa 614 glasova izaslanika 2005. godine pobijedio je Tomčića i postao predsjednik stranke. Neposredno prije unutarstranačkih izbora saborski HSS-ovci maknuli su Tomčića sa svih pozicija u Saboru. Tomčić je nakon poraza zaključio da je izgubio doticaj s članstvom i imao loše kadrovske procjene. Povukao se iz političkog života u mirovinu i potpuno se posvetio životu s obitelji.

IZ VLADINE FOTELJE PRESELILA U KLUPU
Nakon što ju je Ivo Sanader u siječnju 2006. godine obavijestio kako više nije ministrica pravosuđa, Vesna Škare-Ožbolt vratila se u saborske klupe. Zamijenila je Franu Piplovića i postala najglasnija kritičarka svakoga HDZ-ova poteza. Aktualna prijepodneva u Saboru nisu mogla proći bez optužbi na relaciji Sanader - V. Škare-Ožbolt. Najupečatljivija će ostati svađa sa Šeksom kad je tresnula šakom po klupi jer joj je prekinuo izlaganje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare