To je to što me zanima!

Godine nisu bitne: Vježbom se odupiremo starenju i depresiji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
LIJEČI BOLOVE: Zbog velikog zanimanja u Osijeku se otvara još jedna grupa gimnastike za umirovljenike. Polaznici kažu da im je puno bolje od vježbanja
Vidi originalni članak

Postao sam nekako usporen, nepokretan, svi zglobovi su mi škripili. Evo, nakon dva i pol mjeseca treniranja osjećam se kao mladić. Brži sam, pokretniji, lako se sagibam, manje se umaram, priča vremešni Ivan Paunović (85), osječki umirovljenik koji se nedavno javio na oglas Gimnastičkog društva Osijek-Žito i počeo dolaziti u Sokolski dom na novi program “Gimnastika za umirovljenike”.

- Kad bih se našalio, rekao bih da se gimnasticiranjem odupirem godinama! Nevjerojatno je koliko mi se u tako kratkom vremenu poboljšao osjećaj za ravnotežu, napredak je i više nego vidljiv. Sad želim dodatno ojačati mišiće, koji su potpuno atrofirali od pasivnosti, kao i trbušnjake - priča nekadašnji kajakaš. Prema njegovim riječima, ne postoji gornja granica za gimnastiku.

Marija Pavlović (65) nedavno je otišla u mirovinu i ima ozbiljne probleme s kralježnicom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Nisam došla trenirati gimnastiku da bih skinula koji kilogram, Bože sačuvaj! Ovdje sam prvenstveno zbog uživanja i društva, a ruku na srce, vrlo brzo sam se počela i bolje osjećati. I kralježnica me sve manje muči. Sjajna stvar je što je na treninzima sve posebno prilagođeno svakome od nas - govori Marija.

Među gimnastičarkama na treningu bile su i majke dvojice velikih osječkih sportaša, Ivana Horvata , sjajnog mladog skakača s motkom, te Roberta Seligmana , ponajboljeg hrvatskoga gimnastičara.

- Godinama proživljavam svaki Robertov trening, tako da su mi ove vježbe mačji kašalj u odnosu na ono što sam gledala da on radi - kaže Vesna Seligman (51).

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Agneza Horvat (58) prisjeća se da je u tu istu dvoranu u kojoj sad ona vježba dovodila sina trenirati gimnastiku, koja je bila Ivanov prvi sport prije nego što je počeo baviti se atletikom. Dolazak u Sokolski dom joj je neka vrsta vremeplova. A prema riječima njihove trenerice Ksenije Livančić (55), na treninzima se prvo kreće s - “gimnastikom za mozak”!

- To je vrlo suvremena metoda koju bih preporučila svima jer se tim vježbama ravnomjerno razvijaju lijeva i desna polovica mozga te potiče koncentracija. Radimo vježbe poput ‘suprotna ruka suprotna noga’, koje su vrlo jednostavne te se mogu raditi i kod kuće - priča Ksenija koja prakticira i temeljnu gimnastiku, kojom se poboljšava opća funkcija organizma, kao i vježbe koordinacije.

Ivana Maltašić (32), tajnica Gimnastičkog društva Osijek-Žito, nije ni sanjala da će ova najnovija aktivnost njihova kluba, koji ove godine slavi 150 godina, imati tako velik odaziv, zbog čega namjeravaju oformiti još jednu grupu.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • Galeb i ja 26.01.2016.

    Jednoga dana nece moci,zbog tih vjezbanja u tima godinama,niti hodati a kamoli vjezbati.

  • serbus 25.01.2016.

    da li bi bacanje kugle bilo opasno za njihov uzrast ?

  • špeDi 25.01.2016.

    a ko će mi platit kartu za osijek

Komentiraj...
Vidi sve komentare