To je to što me zanima!

GONG: Prijetio bombom, naguravali se u Kistanjama

Promatrači GONG-a zabilježili su nepravilnosti na biračkim mjestima, a na neka im je zabranjen pristup. U Sisku biračima dali grafitne olovke...
Vidi originalni članak

Iako prema ocjenama GONG-ovih promatrača izbori protječu u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, do 19 sati promatrači su dojavili
da je pijani muškarac prijetio bombom u Slavonskom Brodu.
Predstavnici stranaka tj. nezavisnih lista u Kistanjama objašnjavali biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao. Kasnije su se i posvađali te naguravali promatrači SDP-a i SDSS-a. U Vodicama birački odbor je dozvoljavao glasovanje bez osobne ili druge važeće identifikacijske iskaznice, a na jednom biračkom mjestu nije osigurana tajnost glasovanja. Na u Donjem Lapcu jedan te isti birač je više puta opetovano dolazio s nekoliko različitih birača kako bi im, navodno, pomogao glasovati.

VRATILI KRIŽ NA ZID, MAKNULI TUĐMANA

U Velikom polju u Novom Zagrebu promatračima GONG-a koji su zatražili da sa biračkog mjesta bude uklonjen križ i slika Franje Tuđman, što je birački odbor i učinio. Grupa muškaraca je prijetila fizičkim nasiljem. Ujedno su vršili pritisak na predsjednika biračkog odbora da vrati križ na zid, što je birački odbor i učinio nakon konzultacija s Gradskim izbornim povjerenstvom. Postoji opravdana sumnja da je grupa koja je prijetila promatračima GONG-a stigla na poziv promatrača HDZ-a. Na biračkim mjestima 8, 9 i 10 u Zaprešiću članovi biračkih odbora nisu dobro educirani i površni su u svom radu.
U Vrsima je promatračicu GONG-a stric načelnice općine (u alkoholiziranom stanju) izvukao s birališta i vikao na nju jer je netko uklonio plakat HDZ-a koji se nalazio na kombiju parkiranom u blizini biračkog mjesta. U Doličev Dragi ni predsjednik biračkog odbora ni zamjenik nisu bili nazočni na biračkom mjestu.

TUČNJAVA U BAŠKOJ VODI
U Baškoj vodi dogodio se fizički obračun na biralištu. Intervenirala je policija. Policija tvrdi da nisu 'letjele šake' već je bilo naguravanja. U Zametu predsjednik biračkog odbora pokušao sugerirati promatračici da ode na neko drugo biračko mjesto na otvaranje, što je promatračica odbila. Na BM 86 Osijek član biračkog odbora je verbalno vrijeđao promatračicu GONG-a.

IZVJEŠĆE GONGA DO 10 SATI
Do 10 sati zabilježili su nekoliko kriznih situacija i nepravilnosti. U Vukovaru je nepoznati muškarac prijetio je i zastrašivao promatrače. U GONG-u doznajemo da je muškarac došao na biračko mjesto na kojem nije glasovao, a promatrače, koji su uputili prigovor predsjednici biračkog odbora, 'častio' je psovkama, bio je bahat i promatračima govorio da se nemaju što javljati. GONG-ovoj proratračici zaprijetio da da će se vratiti te da će 'vidjeti svoje'. U Šibeniku je GONG-ovim promatračima zabranjen pristup biračkom mjestu, a u Sisku su birači imena kandidata na biračkom mjestu zaokruživali grafitnim, a ne kemijskim olovkama. Na dijelu biračkih mjesta predstavnici stranaka i nezavisnih lista objašnjavali su biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao. Građani su se GONG-u žalili i na kršenja izborne šutnje, a prijavljeno im je da su su birači mobitelom slikali glasačke listiće iza paravana. Izbore prati 700 promatrača.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • user_36499 18.05.2009.

    a rodjo sta cu kad su me izbrisali....

  • user_36144 18.05.2009.

    Tko zna kakvih on ima gena,covjek se ipak mora dokazati,zar ne?

  • user_36144 18.05.2009.

    Popisam se i na sliku i na kriz....

Komentiraj...
Vidi sve komentare