To je to što me zanima!

Googleov operativni sustav trebao bi napasti Microsoft

Googleov operativni sustav temelji se na njihovu internetskom pregledniku Chromeu. Trebao bi biti brz i jednostavan. U prodaji ga očekuju 2010. g.
Vidi originalni članak

Google je na svom službenom blogu u utorak najavio da počinje razvijati računalni operativni sustav koji će se temeljiti na njihovu internetskom pregledniku Chromeu. Tako bi i dizajnom trebao biti minimalistički. Od njega očekuju da će biti dosad najveći izazov Microsoftu i njegovim Windows sustavima. Preglednik Chrome izdali su prije devet mjeseci, a njime se koristi 30 milijuna ljudi. Planiraju da će novi sustav na tržištu biti u drugoj polovici 2010. godine. Kako su napisali na blogu, sustav rade za one koji su uglavnom na internetu, surfaju, druže se na Facebooku i sličnim portalima. Namijenjen je za manja i jeftinija prijenosna računala koja troše manje energije i slabija su po izvedbama. To znači kako žele da sustav bude brz i nezahtjevan te da se ljudima omogući da u nekoliko sekundi već mogu surfati.
Google se već uključio na tržište mobitela za koje su napravili operativni sustav Android. Konkurent iz Microsofta uskoro će objaviti najnoviji operativni sustav Windows 7, koji bi trebao biti još brži i stabilniji od aktualne Viste.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • thrys 08.07.2009.

    @fnatic_zg, koji od foruma? Otišla bih tamo pročitati iskustva, zanima me.

  • thrys 08.07.2009.

    Nije to samo meni. To su činjenice. Instalirala sam masu Vista i dovoljno WS7 da ustvrdim kako još uvijek to nije na razini koja bi zadovoljila sve kriterije zahtjevnijih korisnika (imam malu gomilu grafičkih programa, emulatore i virtualne mašine, itd itd). Ne vjerujem da sam baš uvijek naletila na neki loši build. A računalo mi je i više nego jako (specifikacije sam već navela). Ipak, dok XP radi savršeno, ne znam je li pametno prebacivati se na WS7 jer, priznali vi to ili ne, još uvijek ne radi \"punom snagom\". Naravno, u virtualnim mašinama OS troši više resursa, ali zato sam instalirala i izravno na drugi komp, za probu. Čekam da vidim kako će to dalje napredovati...

  • fnatic_zg 08.07.2009.

    @thrys: to je valjda samo tebi, jer meni i stotinama drugih ljudi (sa vjerojatno najkvalitetnijeg hardware i overclocking foruma na svijetu) je sedmica daleko brza od viste. No ima nekih pojedinih buildova koji mogu biti problematicni tako da si mozda naletila upravo na taj. Nije sve uvijek u snazi racunala, 90% toga je do korisnika i njihovih znanja / informiranosti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare