To je to što me zanima!

Gordan (51): 'Ja sam svjetski prvak u slaganju Lego kockica'

Zagrepčanin Gordan Grgurić (51), koji živi u SAD-u, pobijedio je na međunarodnom natjecanju Lego građevina “Brickworld” održanom u američkom gradu Chicagu
Vidi originalni članak

Slaganje Lego kockica mi je strast još od djetinjstva. Za ovu maketu trebalo mi je tri i pol godine. Otkrio nam je Gordan Grgurić (51), pobjednik međunarodne izložbe Lego građevina “Brickworld” održanoj u američkom gradu Chicagu. Gordan je pobijedio u konkurenciji 700 izlagača iz cijelog svijeta. Pobjedu mu je donijela maketa secesijske zgrade pošte u Osijeku.

Grgurić je rođen u Zagrebu i 80-ih se preselio SAD. Profesor je na sveučilištu Richard Stockton u New Jerseyu, gdje predaje kemiju, informatiku i oceanologiju, koju je doktorirao na Florida Institute of Technology. 

- Osječka pošta bila je pravi izazov jer je jedna od najvećih secesijskih građevina u Hrvatskoj. Njena posebnost u Lego izradi je u malenim zaobljenim elementima na zgradi. Maketa je teška 150 kilograma i sastoji se od 80 segmenata. Za izradu mi je trebalo tri i pol godine, oko 4000 sati, ako ćemo pretvoriti u konkretno vrijeme. Arhitektura je oduvijek bila jedna od najzanimljivijih primjena Lego modeliranja. U različitim mjerilima mogu se prikazati individualne građevine te veće cjeline kao što su dijelovi nekoga grada - rekao nam je Grgurić, koji se i ranije natjecao na Lego natjecanjima. 

Maketa osječke pošte već je izazvala interes svjetske javnosti, pa je Grgurić dobio ponudu da je izloži u Južnoj Koreji. No prije toga planira je izložiti u Zagrebu. Još nije odredio točan datum, ali kaže da u Hrvatsku dolazi dva ili tri puta godišnje.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Toni Planktoni 05.07.2016.

    nemoj me j...., s lijepim se hvalis, pogledaj koliko godina imas!

  • Mercedes s klasa 04.07.2016.

    Da to je inače vrlo tražena disciplina

  • što stariji to bolji 04.07.2016.

    Da bitno je što tamo neki stari prd..o.nja slaže kockice a ima puno važnijih stvari za pisati. Jadni ste

Komentiraj...
Vidi sve komentare