To je to što me zanima!

Gori smo i od Grka: Račune na vrijeme plaća tek 40% Hrvata

Građani nisu uredni u plaćanju jer su rokovi dospijeća prilično kratki, a i plaće sve češće kasne. Dodatnih 30 posto građana račune ipak plati nakon prvog upozorenja
Vidi originalni članak

Samo 40 posto Hrvata podmiruje račune u rokovima dospijeća, javlja Večernji list. Čak i u Grčkoj čiji su potrošači, kao i državne financije nepouzdani, račune na vrijeme plaća 69,5 posto ljudi. 

Kako je objasnila Barbara Cerinski, generalna direktorica tvrtke EOS koja se bavi naplatom i otkupom dospjelih potraživanja, građani nisu uredni u plaćanju jer su rokovi dospijeća prilično kratki, a i plaće sve češće kasne. Još 30 posto građana plati račune nakon prvog upozorenja, u idućih 30 dana. 

Dodala je da je naplata sve teža, a iznos koji dužnik plati sve manji. Dugove je puno lakše naplatiti od građana, nego od pravnih osoba.

Prema rezultatima istraživanja 'Navike plaćanja u Europi' najdiscipliniraniji platiše su Rumunji među kojima njih tek 7,8 posto ne plaća račune na vrijeme. 

Idi na 24sata

Komentari 93

  • ludom 17.09.2012.

    Tko je tako pametan pa se bavi pitanjem zašto građani ne plaćaju račune na vrijeme? Prvenstveno, ova država je opći kaos, drugo, građani su na rubu egzistencije, a ako i plate koji račun na vrijeme on je i tako uvećan za iznose kojima plaćamo nerad i neorganiziranost državnog aparata. Razni "uredi javnih bilježnika" kojih ima više nego nas dužnika, čiji zaposlenici imaju veoma solidna primanja, kradu nam novac kroz oči i to, zamislite, sve po zakonu. Ako recimo zakasnim sa uplatom tv pretplate, za par dana na grbači imam bilježnike, finu, čiji " troškovi" opomene od par redaka stoje pola moje mirovine, a iz dana u dan ti nameti (čitaj državna pljačka) su sve veći. Najgore je to, što vam (zakonski) za par mjeseci mogu uzeti sve bez pardona. Dakle taj pametnjaković koji je dovoljno glup da analizira građane kako plaćaju račune i na koji način, bi trebao još dosta učiti (ako je uopće za to sposoban) ili otići raditi nešto što zna. Umjesto da se bavi glupostima, neka napiše nešto o uzrocima svega toga, a ne da nas etiketira bez blage veze.

  • dadili 16.09.2012.

    pa sa čim da platim jaca mi smanjila primanja za 300 kuna + harač 300 pa taman vrati harač a dođoše ovi i hop smanje za 600 kuna a povećaju sve bez čega ne možeš...

  • zagi28 16.09.2012.

    Platili bi kad bi imali čime. Ustavno pravo na rad, he, he, he.

Komentiraj...
Vidi sve komentare