To je to što me zanima!

Gorivo jeftinije, ali cijene ostalih proizvoda su iste

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Trošak industrija za gorivo toliko je neznatan da neće spuštati cijene proizvoda. Benzin je na sadašnjoj razini bio posljednji put u ljeto 2005.
Vidi originalni članak

Ina je cijene goriva u utorak vratila na razinu od prije tri godine. Eurosuper 95, koji je dosad stajao 8,28 kuna, spustili su na 7,58 kuna. Super plus 98 sada stoji 7,64 kune, a super 95 stoji 7,40 kuna. Cijena eurodizela se spustila na 7,80 kuna.
- Iako je pala cijena goriva, vjerujem da se cijene ostalih proizvoda neće bitno sniziti. U poljoprivredi troškovi za energiju zauzimaju tek deset posto svih troškova, a u prehrambenoj industriji samo tri posto - kaže Stipe Bilić iz Hrvatske udruge poslodavaca. Bilić smatra da ovo ipak može biti zgodan izgovor proizvođačima koji žele zauzeti veći dio tržišta. Oni bi mogli sniziti cijene. Najvišu cijenu gorivo je u Hrvatskoj doseglo u svibnju. Eurosuper 95 “skočio” je na 9,30 kuna, a cijena eurodizela se opasno približila deset kuna. Iako su prije dvije godine OMV i Ina snizili cijene dizela, benzin je na sadašnjoj razini bio posljednji put u ljeto 2005.

ŠUKER: IMAJU RAZLOG ZA SPUŠTANJE CIJENA
Kao što su neki opravdavali rast cijena rastom cijena goriva, sada imaju razlog za spuštanje cijena, kratko je prokomentirao ministar financija Ivan Šuker. Cijene rastu zbog inflacije, a ne obrnuto, upozorio je Stipe Bilić iz HUP-a. U tom slučaju bilo bi logično da, kako inflacija pada u posljednja dva mjeseca, s njom padaju i cijene.

PLIN OD SLJEDEĆE GODINE SKUPLJI
Vlada je INA-i odobrila rast cijene plina ito od početka sljedeće godine. Cijena plina nije se mijenjala zadnjih osam godina, a sada je neizbježno jer je, tvrde, nabavna cijena porasla za 300 posto. Ulaskom u EU Hrvatska će morati plaćati tržišne cijene, zbog čega je odlučeno da se poskupljenja odvijaju postepeno kako bi se nakon nekoliko godina cijena plina u Hrvatskoj uskladila s onom u Europi i regiji. Tek se očekuju analize kojima će se odrediti postoci povišenja cijena za široku potrošnju.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Elio 29.10.2008.

    ah da je i cijena 5 kuna nebi bili zadovoljni tj velika večina vas

  • beskoristan 28.10.2008.

    Jedino kaj budu napravili to je da budu podigli cijene,jer bude porasel plin..a mi nek se snalazimo kak umijemo i znamo...

  • toyota 28.10.2008.

    To ti je Hravtska udri po sirotinji a političari neka dile pamet

Komentiraj...
Vidi sve komentare