To je to što me zanima!

Gotova borba: Sud u Kaliforniji ukinuo zabranu gay brakova

Sudsko vijeće zaključilo je da država nema pravno ili socijalno opravdanje da gay parovima uskrati pravo na ženidbu. Pristaše zabrane planiraju žalbu Vrhovnom sudu
Vidi originalni članak

Sudsko vijeće Prizivnog suda u Los Angelesu ukinulo je u utorak presudu o zabrani istospolnih brakova u Kaliforniji. Vijeće je zaključilo da država nema snažno pravno ili socijalno opravdanje da homoseksualcima i lezbijkama uskrati pravo na ženidbu. 

Odvjetnici koji zagovaraju prava homoseksualaca nakon odluke su slavili, dok su konzervativci odluku oplakivali. Pristaše prijedloga 8 spremni su ići i na Vrhovni sud SAD-a.  O prijedlogu 8, koji se odnosni na zabranu istospolnih brakova u Kaliforniji, glasovalo se 2008. godine na referendumu, a podržalo ga je 52 posto građana. 

- Vrlo brzo prijedlog 8 nestati će zauvijek, rekla je Kritin Perry, koja je pred saveznim sudom osporavala zabranu. 

Dok traje žalbeni postupak na snazi ostaje zabrana, ali Vrhovni sud vjerojatno se neće miješati u slučaj jer je ukidanje usko vezano za Kaliforniju, piše CNN

Gavin Newson koji je dozvolio istospolne brakove u San Franciscu 2004. dok je bio gradonačelnik, odluku je opisao kao povijesnu prekretnicu u borbi za jednakost svih Amerikanaca. 

U SAD-U šest država izdaje dozvole za istospolne brakove. To su New York, Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont i New Hampshire. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Esther 08.02.2012.

    Ja nemam ništa protiv, treba im dati sva prava jer i oni imaju pravo živjeti kako žele. Smiješno je da u 21. stolj. postoje tabui tko s kime i kako živi, pa nismo u Afganistanu ili Iranu gdje te objese ako si gay. Jednostavno, civilizirano društvo treba dopustiti gayevima normalan život pa i brak ako žele. U vezi djece, mnoga djeca žive s divljacima od roditeljima koji ih mlate, zlosstavljaju, djeca su izložena svađama i nasilju među roditeljima pa mislim da bi mnogi gayevi bili sposobniji odgojiti normalno dijete nego ovi navedeni kojih je pun klinac. Pitajte zlostavljače po školama jesu li ih odgojili mama i tata pa su opet nenormalni i agresivni.

  • drug Tito_1 08.02.2012.

    ovo je već stvarno naporno, neka se ženi tko sa kim hoće , čemu nekome nešto braniti ako te ne ugrožava......

  • supradyne 08.02.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare