To je to što me zanima!

Gotovo ništa nije radila: Zbog hrpe zastara razriješili sutkinju

Godine su trebale Sudbenom vijeću da kazni Antoniju Kovačić, zbog čijeg su se nerada izvukli deseci obiteljskih nasilnika. Kovačić je bila kandidatkinja za predsjednicu Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda
Vidi originalni članak

Sutkinja Visokog prekršajnog suda RH Antonija Kovačić mirno može sjediti doma i svirati klavir, no i dalje će primati od 8000 do 9000 kuna.

Trenutačno je suspendirana i nema obavezu dolaziti na posao, ali ima pravo na polovicu sudačke plaće, pojasnili su na sudu Jutarnjem listu, sve dok ne primi pisanu odluku predsjednika Državnog sudbenog vijeća o razrješenju. Tad ima pravo podignuti ustavnu tužbu. To bi moglo potrajati jer bi mogla izbjegavati primiti odluku jednako kao što je godinama uspješno izbjegavala primiti poziv DSV-a o pokretanju stegovnih postupaka. Sutkinja Kovačić godinama gotovo ništa nije radila. Još je 2016. tadašnji predsjednik Visokog prekršajnog suda protiv nje pokrenuo postupak, a uslijedile su još dvije prijave DSV-u, koji joj je pozive slao na kućnu adresu, na kojoj nije boravila, a ne na sud.

Državno sudbeno vijeće konačno ju je u srpnju razriješilo dužnosti zbog izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, nanošenja štete ugledu suda i neurednog obnašanja sudačke dužnosti. U ovoj godini jedna je sutkinja ukorena, a još dva suca novčano su kažnjena.

Lani je dovršeno sedam stegovnih postupaka u kojima je utvrđena stegovna odgovornost sudaca zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, izazivanje poremećaja u radu suda, nanošenje štete ugledu suda i sudačke dužnosti i nepostupanje po odlukama donesenim u postupcima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Prema podacima DSV-a, stegovno su kažnjeni: Zorka Ćaćić Zagrajski, sutkinja Općinskog suda u N. Zagrebu (ukorena), Milena Lušić, sutkinja Visokog prekršajnog suda (razriješena je uz primjenu uvjetne osude), Moris Bukvi, sudac Prekršajnog suda u Rijeci (novčano je kažnjen), kao i sudac Općinskog suda u Dubrovniku Željko Cebalo.

Saša Rešetar, sudac Općinskog suda u Osijeku, razriješen je uz primjenu uvjetne osude, a Nataša Jerković, sutkinja Županijskog suda u Splitu, kažnjena je novčano jer nije postupala prema odlukama donesenim u postupcima za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.

Idi na 24sata

Komentari 136

  • potras 20.08.2019.

    To je rak rana ove države , a ne Pupavac i Thompson !!!!

  • ljubica ljubičica_1 20.08.2019.

    Ma što pola plaće.Momentalni otkaz.

  • gordana.pacek@gmail.com 20.08.2019.

    Ima puno, puno vise neradnika i korumpiranih sudaca, samo sto DSV to tolerira i ne reagira dokle god moze.

Komentiraj...
Vidi sve komentare