To je to što me zanima!

'Građani se bore za američke vrijednosti koje su ugrožene'

Obama je podržao prosvjede koji su protiv Trumpova ukaza organizirani diljem Amerike navodeći kako se demonstranti bore za američke vrijednosti koje su dovedene u pitanje
Vidi originalni članak

U ponedjeljak se, prvi put od napuštanja dužnosti predsjednika, putem priopćenja oglasio i donedavni američki predsjednik Barack Obama.

Podržao je prosvjede koji su protiv Trumpova ukaza organizirani diljem Amerike navodeći kako se demonstranti bore za američke vrijednosti koje su dovedene u pitanje.

- Predsjednik je dirnut interesom građana u zajednicama diljem zemlje. U svojim službenim izjavama dok je bio na dužnosti, predsjednik je uvijek isticao važnost uloge građana te je navodio kako svi Amerikanci imaju odgovornost biti čuvari naše demokracije, ne samo u izborno vrijeme, nego svakodnevno, stoji u priopćenju koje potpisuje Obamin glasnogovornik Kevin Lewis.

- Građani koji koriste svoje ustavno pravo na mirno okupljanje, organiziranje i dizanje glasa prema svojim izabranim predstavnicima rade upravo ono što se od njih očekuje kada su američke vrijednosti dovedene u pitanje, navodi se u priopćenju.

- Predsjednik se suštinski protivi s diskriminacijom pojedinaca na temelju njihove vjere ili pripadnosti određenoj religijskoj zajednici, zaključuje se u Obaminom priopćenju koje se ovom posljednjom rečenicom neizravno referiralo na Trumpovu uredbu.

Američki diplomati protiv Trumpove zabrane imigracije

Dužnosnici State Departmenta u ponedjeljak su dali na uvid diplomatsku bilješku kojom izražavaju svoje neslaganje izvršnom uredbom predsjednika Donalda Trumpa o imigraciji, a američka veleposlanstva izvještavaju o nezadovoljstvu međunarodne zajednice tom mjerom. 

Mjera koju je Trump potpisao u petak zabranjuje imigraciju u SAD iz Irana, Iraka, Sirije, Libije, Somalije, Sudana i Jemena te privremeno zaustavlja ulazak izbjeglica. Ta je odluka već izazvala kaos na granicama i carinama, a zaposlenici ureda za imigraciju teško su ju provodili uz velike prosvjede u najvećim američkim zračnim lukama. 

"Krajnji rezultat ove zabrane neće biti pad broja terorističkih napada u SAD-u, nego pad dobre volje prema Amerikancima i prijetnja našoj ekonomiji", stoji u bilješci objavljenoj putem "kanala neslaganja" State Departmenta koji zaposlenicima dopušta iznošenje drugačijeg mišljenja od službene politike. 

State Department je svjestan te bilješke i uvažava korištenje kanala koji "dopušta zaposlenicima da višim dužnosnicima iskreno i privatno izraze drugačije poglede na mjere", priopćio je glasnogovornik Mark Toner. 

Američki dužnosnici su u odvojenoj objavi rekli kako su primili više izvještaja američkih veleposlanstava o zaprepaštenosti međunarodne zajednice tom odlukom.

Njihove države domaćini su izrazile nezadovoljstvo, a američka veleposlanstva su pitala kako da implementiraju ono što su dužnosnici domovinske sigurnosti i ostalih agencija nazvali loše zamišljenom mjerom. 

Glasnogovornik State Departmenta nije htio komentirati te izvještaje, no istaknuo je kako ostaju u kontaktu s veleposlanstvima. Dodao je kako neće govoriti o njihovoj "unutarnjoj komunikaciji". 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • andrija 2 31.01.2017.

    Vidi se Barak da jos nisi dobio svoju bananu pa si nervozan. Nemas brige dati ce vam je Tramp ubrzo.

  • dragan18 31.01.2017.

    U 8 godina mandata Obama ima 8 godina rata kome još treba rat osim bolesnicima !!!!

  • case54 31.01.2017.

    ne obama upravo suprotno margina tvog društva se bori za tebe to je 2 posto populacije u americi to je kurac niko ih ni nesluša par tisuča hahare se skupilo jer im je dosadno u životu

Komentiraj...
Vidi sve komentare