To je to što me zanima!

Grade najveću crkvu u RH: U njoj će sjediti čak 1100 ljudi

Crkvu Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta dovršit će 2015. na dvadesetu obljetnicu Oluje, a imat će i zavjetnu kapelu Ivana Pavla II. i vjeronaučnu dvoranu
Vidi originalni članak

Kamen temeljac crkve Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu svečano je položila 25. rujna 2011. tadašnja premijerka Jadranka Kosor.

Upravo se završavaju betonski radovi, a njen konačni dovršetak planira se na okruglu 20. obljetnicu Oluje, koja pada iduće godine. Tada će svetište biti i posvećeno. Prvih 9,8 milijuna kuna za gradnju dala je Vlada. Ukupna investicija premašit će 22 milijuna kuna, a dio će se prikupiti donacijama.

Radi se po arhitektonskom rješenju arhitekta Jerka Rošina, a nositelj projekta je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja iz Splita. U crkvi će biti 1100 sjedećih mjesta, a sagradit će se i zavjetnu kapelu svetog Ivana Pavla II. te vjeronaučnu dvoranu.

Grad Knin od početka podupire projekt, a gradonačelnica Josipa Rimac smatra da je to jedan od najznačajnijih projekata u gradu. Darovali su i zemljište, a grad se odrekao komunalne naknade. Ove će godine iz proračuna za gradnju dati tri milijuna kuna. Fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, uputio je svim vjernicima i ljudima dobre volje pismo o gradnji crkve Gospe krsnog zavjeta.

Napisao je da je prva potreba Knina, nakon Oluje, uz gradnju infrastrukture, bila upravo crkva. O tome se razmišljalo dugo, ali zbog siromaštva i iscrpljenosti naroda i države svi pokušaji su propali. Zajedničkim naporom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Šibenske biskupije želja za novom crkvom ipak je urodila plodom.

Idi na 24sata

Komentari 548

  • sivisokol2255 17.06.2014.

    možda će se u bliskoj budućnosti dogoditi ukazanje pa se spremaju unaprijed tko zna

  • BERTOLINA 17.06.2014.

    sram vas more biti-fuj

  • AndreaA_1 17.06.2014.

    Fuj mi je to više sve skupa. Nemam ništa protiv gradnji Crkvi, ali zar nisu nekada Crkve bile skromnije? Zar je narod stoljećima sve zatupljeniji i gluplji da ne vide što im se događa ispred nosa? Svaka čast popovima kojih je nažalost ostalo jako malo koji i dalje žive u skromnijim uvjetima i propovijedaju Isusov nauk i moralne vrijednosti. Ovo je postalo nakardano, a 'Rvati sve veće i veće ovce. Jadan li smo narod...

Komentiraj...
Vidi sve komentare