To je to što me zanima!

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nekažnjavanje ratnog zločina JNA nazvao izdajom

Među mnogima, počast je danas na Dan sjećanja u Vukovaru odao i gradonačelnik Ivan Penava. Osvrnuo se na to kako je nekažnjavanje ratnog zločina JNA u Domovinskom ratu izdaja pravosudnih institucija
Vidi originalni članak

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, nekažnjavanje ratnog zločina koji je počinila JNA u Domovinskom ratu nazvao izdajom hrvatskih pravosudnih institucija.

- Tko nije u ovoj državi vidio tenkove kako idu ulicama Begrada prema Vukovaru, tko nije gledao avione kako nadlijeću i artiljeriju kako tuče iz okruženja Vukovara? - upitao je Penava.

Ustvrdio je da su svi građani to vidjeli, da se zna tko su bili zapovjednici, i da jedino hrvatsko pravosuđe i institucije to ne znaju.

'VLADA ULAŽE U VUKOVAR' Premijer Plenković: Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti

- To je njihova sramora i sramota svih nas i to je neopisivo i neobjašnjvo. Jedina riječ koju mogu reći, a da ne budem prost jest - izdaja. - nadodao je.

Upitao je i kako se može reći da generalštab JNA nije odgovarao za zločine, unatoč pisanim zapovjedima i svim videosnimcima.

Penava je ponovio i stajalište Domovinskog pokreta da je jučerašnje odavanje počasti Milorada Pupovca žrtvama Vukovara bila provokacija.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac u Vukovaru je dan prije obljetnice pada grada odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, poručivši kako griješe oni koji misle da je loše odati poštovanje svim žrtvama u Vukovaru.

NA DAN SJEĆANJA Goran Jandroković: Vodeći računa o povijesnoj istini, moramo se okrenuti budućnosti

Penava pak danas ocjenjuje da je Pupovac došao baciti vijenac u Dunav srpskim žrtvama Vukovara.

Zaključio je i kako mu je drago što su danas u Vukovar došli ljudi iz cijele Hrvatske, BiH i dijaspore, te će po tko zna koji put masovno u miru i dostojanstveno odati pijetet ljudima kojih više nema i koji su dali sebe kako bi danas živjeli u demokratskoj Hrvatskoj, bili slobodni za svoja promišljanja i različitosti.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • mrTrobec 19.11.2022.

    Penava nezna o čemu govori ili se pravi bedas i podpiruje vatru na čujem ognju jaše na vlasti, da nema mešunacionalne mržnje nitko ne bi nikada znao tko je Penava.1991 Hrvatska je bila u sklopu Jugoslavije, na čelu Jugoslavije 91 bilo je predsjedništvo a predsjednik predsjedništva bio je Hrvat Stjepan Mesić, jedina legalna sila u državi bila je Jna. Dakle Vukovarska kasarna bila je jedina kasarna koju JNA nije evakuirao, zašto, zato jer je Tuđman izbjegavao da ju civili i snajperisti koji su je držali na nišanu, otvore put vojsci među kojima su vojni rok služili momci iz svih krajeva Jugoslavije otvore put za izmještanje. Predsjedništvo na zahtjev JNA odobrava akciju deblokade kasarne u Vukovaru,kolona JNA dolazi do Vukovara tamo je neovlašteno napada civil Blago Zadro i izaziva sukob s JNA. Da to nije učinio rata u Vukovaru ne bi ni bilo, JNA bi napustila kasarnu kako je to do tada učinila u Sloveniji i u 99% kasarni u Hrvatskoj, bilo ne incidenata tu i tamo ali nije bilo ratnog sukoba. I što sada Penava hoće, da se sudi vojnicima JNA jer su radili svoj posao, dok je Zadro napravio isto ono što i Mile Martić u Kninu. Jedan je zločinac a drugi heroj samo je pitanje iz kojeg se ugla gleda. Moramo znati da smo samostalna i međunarodno priznata država postali u ljeto 1992.Treba se i prisjetiti Tuđmanova govora na Trgu Bana Jelačića 1993 kada je rekao:"Da Hrvatska nije željela rat, rata ne bi ni bilo". Dakle ne pričajmo Markove konake kada povijesne činjenice kazuju drugu priču.

Komentiraj...
Vidi sve komentare