To je to što me zanima!

Grbin: Ovo je bilo glasanje o pokušaju HDZ-a da potpuno ovlada Hrvatskom. Niste uspjeli

Moj je stav jasan- i narodu Ukrajine trebamo i moramo pomoći! Branimo vrijednost koja je meni osobno najbitnija-slobodu, napisao je Domagoj Hajduković
Vidi originalni članak

Sram me što će Putin biti zadovoljan, poručio je HDZ-ov Andro Krstulović Opara nakon što zastupnici nisu izglasali odluku o obuci ukrajinskih vojnika.

POGLEDAJTE VIDEO

- Moj je stav jasan - i narodu Ukrajine trebamo i moramo pomoći! Branimo vrijednost koja je meni osobno najbitnija-slobodu! Moj glas za je glas za pomoć Ukrajini, za Slobodu i za demokratski Zapad kojem pripadamo! Ovo nije podrška niti Vladi, niti premijeru, a najmanje HDZ-u. Odgovornost je predsjednika Vlade i države da se Parlament u ovakve dvojbe više ne dovodi! Moramo mijenjati Ustav i jasno propisati sve postupke i sudjelovanje Vlade i predsjednika u ovakvim procesima. Neka je njima dvama na savjest sve loše oko ovakve dvojbe - na Twitteru je napisao Socijaldemokrat Domagoj Hajduković koji je vojnu misiju podržao.

NEDOSTAJALA 4 GLASA Sabor protiv Plenkovića: Ništa od obuke ukrajinskih vojnika, 97 zastupnika podržalo odluku

 

'Ovo je bilo glasanje o tome ostaje li Hrvatska demokratska zemlja ili ćemo dopustiti nekome da sve poluge vlasti preuzme u svoje ruke'

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako je ovo bio pokušaj Andreja Plenkovića, HDZ-a i njihovih žetona da ovladaju svim aspektima političkog života u Hrvatskoj.

- Srećom u tome nisu uspjeli. Demokracija je procedura, a kada tu proceduru gaziš, onda možeš očekivati otpor. I ne - ovo danas nije bilo glasanje o Ukrajini, ovo je bilo glasanje o tome ostaje li Hrvatska demokratska zemlja ili ćemo dopustiti nekome da sve poluge vlasti uzmu u svoje ruke. To dopustili nismo - poručio je nakon glasanja, u koje se SDP-ovci nisu ni uključili. 

Da je HDZ zaista htio pomoći Ukrajini, naglasio je, imali su priliku dva puta.

- Imali su dva zaključka usklađena s ustavno-pravnim poretkom i doveli bi do toga da Ukrajini pomognemo. Ali nisu htjeli, odbili su to i pokazali svoje pravo lice - kazao je.

Od 107 zastupnika koji su se uključili u glasanje, podsjetimo, odluku je podržalo 97, a 10 je bilo protiv. Dakle, nedostajala su četiri glasa.

Od 16 prisutnih Socijaldemokrata, 15 ih je podržalo odluku, a njihov Franko Vidović se nije uključio. Od ranije se znalo da je on bio protiv procedure slanja odluke u Sabor smatrajući da nije ispoštovana u skladu s Ustavom. Odluku su podržala i tri IDS-ova zastupnika, Zlatko Hasanbegović i Milan Vrkljan.

Kako su i najavili, u glasanje se nisu uključili ni SDP, Zeleno-lijevi blok, Centar, GLAS i Most se, također, nisu uključili.

Željko Sačić, Marijan Pavliček, Ružica Vukovac, Krešo Beljak, Željko Lenart, Davor Dretar, Stipo Mlinarić, Ivan Penava, Daniel Spajić, Stephen Bartulica su glasali protiv. 

Zaključak SDP-a i Zeleno-lijevog bloka o uvrštenju civilne komponente misije, umjesto borbene, vladajući nisu podržali. 

Idi na 24sata

Komentari 203

  • MALASAKONALA 16.12.2022.

    Većina ovdje ne kuži elementarne stvari, ali vole sve privilegije koje EU nudi...pa evo novosti Eu je POLITIČKI savez i radi ove glupe odluke ćemo dugoročno papati govanca.Zar itko stvarno misli da je ovo dobro za Hrvatsku i zar stvarno želite da nas svrstavaju u red sa krnjavcima preko Drine?...

  • 04boni04 16.12.2022.

    Ovako je bilo kad se glasovalo o razrješenju sa Jugoslavijom, to je ista politika onda pro jugosiovenska a sada pro Putinova(Ruska)!

  • yocko 16.12.2022.

    O tome bi trebao glasati Hrvatski narod a ne HDZ-ovi lopovi

Komentiraj...
Vidi sve komentare