To je to što me zanima!

Grčkoj sedam milijardi eura za dugove, Juncker je zadovoljan

Grčka je u utorak iz paketa međunarodne financijske pomoći dobila više od sedam milijardi eura, nakon pozitivnog izvješća o napretku u provedbi gospodarskih reformi
Vidi originalni članak

Grčka je u utorak iz paketa međunarodne financijske pomoći dobila više od sedam milijardi eura, nakon pozitivnog izvješća o napretku u provedbi gospodarskih reformi.

Grčkoj je taj novac potreban kako bi otplatila dospjele neplaćene obveze države, obveznice Europske središnje banke (ECB) i zajmove Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Pregovori sa stranim kreditorima oko napora Grčke da provede program reformi trajali su šest mjeseci.

Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) "danas je isplatio Grčkoj 7,5 milijardi eura", kazao je Klaus Regling, direktor uprave fonda, nakon susreta s grčkim ministrom financija Euclidom Tsakalotosom.

Atena će 5,6 milijardi eura iskoristiti za otplatu dugova, a 1,8 milijardi eura za dospjele neplaćene obveze države.

ESM, najveći kreditor Grčke, nastavit će posuđivati novac Ateni pod povoljnim uvjetima. Kamatne stope na grčke zajmove iznose trenutno 0,8 posto, s dospjećem plaćanja na 32 godine.

"Grčka je na pravom putu. Apsolutno sam zadovoljan", komentirao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Behemot 23.06.2016.

    Hrvatska dobiva zajmove sa kamatama od 3.5 - 5.5% dok Grčka dobiva po 0.8%. Grčke kamate su 42 milijarde kuna, a Hrvatska će 2017. platiti 22 milijarde kuna. Ako se uzme da je grčki BDP 3.9x veći od hrvatskog vidi se u kakvom smo mi sosu, odnosno okruglo plaćamo 2x više .. Fakat je ovaj narod prepušten na milost i nemilost bankara ..

  • Xoks 22.06.2016.

    Mali dio toga ce vidjeti grcki narod, vecina je za spasavanje stranih banaka i ulagaca. Ali narod ce to sve morati vratiti sa kamatama.

  • Daone 22.06.2016.

    Nemaju oni probalkansku vladu i precjednicu

Komentiraj...
Vidi sve komentare