To je to što me zanima!

Grimsson: Banke nisu svete krave, pa i one će propasti...

Islanđani su mimo MMF-a u krizi primjenjivali svoje reforme i izdigli se iz financijskog mulja. Danas su simbol otpora protiv globalnih mjera rješavanja krize
Vidi originalni članak

Dok naš ministar financija i Vlada oporavak zemlje vide u porezima, kojima opterećuju uglavnom posrnuli srednji sloj društva, Islanđani su pustili banke da bankrotiraju. Danas slove kao simbol otpora protiv globalnih mjera rješavanja krize. Svoju su sami riješili.

Islandski predsjednik Olafurom Grimsson za Deutsche Welle otkrio je kako se Island i bez MMF-a uspio izdići iz financijskog ponora u kojem je bio 2008. godine.

- Rano smo primijetili da nije riječ samo o financijskoj ili gospodarskoj krizi. To je bila i duboka politička, socijalna kriza, pa čak i kriza sudstva - pojasnio je predsjednik Grimsson u kakvom je stanju tad bio Island.

- Zato smo u svim tim područjima proveli reforme. Htjeli smo više pravde i promjenu mehanizama odlučivanja. I drugo, nismo se pridržavali tradicionalnih recepata za suočavanje s gospodarskom krizom - rekao je.

Jedna od najdugovječnijih nacija u svijetu do 2008. uživala je u bogatstvu. Toliko je bilo novca da su banke šakom i kapom davale kredite. Primjerice, za skupe automobile do tada su u roku 10 minuta mogli dobiti kredit. No privatizacija državnih poduzeća i financijska liberalizacija došli su im na naplatu s globalnom krizom. Upravo zbog iluzije bogatstva i velikih zajmova banaka svjetska kriza ih je bacila na koljena. Od bogataškog naroda sveli su se na “ratno stanje” panično kupujući zalihe brašna, šećera i ostalih namirnica. Preko noći nisu mogli do novca. No kao mala otočna zemlja s oko 300.000 stanovnika, koja nije članica eurozone, pronašla je svoj recept za oporavak.

- Dopustili smo da banke propadnu. Često sam se pitao zašto se ponašamo tako kao da su banke sveta mjesta modernoga gospodarstva. Po čemu se banke razlikuju od firmi iz drugih djelatnosti? To su privatne firme. Ako prave velike pogreške, moraju i bankrotirati. U suprotnom se bankama signalizira da mogu poslovati s velikim rizicima - ako imaju uspjeha, nagrađuju se kraljevski, ako nemaju uspjeha, porezni obveznici plaćaju račun - rekao je Grimsson. Osim toga, uveli su i kontrole za transakciju kapitala, a s obzirom na to da su htjeli zaštititi socijalni sustav, nisu uveli niz mjera, na koje su se sad obvezale pojedine zemlje u Europi. Grimsson kaže da im je i MMF na kraju priznao da je mnogo od njih naučio. 


Idi na 24sata

Komentari 120

  • ludom 05.02.2013.

    Bitna razlika je u tome što je vlada Islanda istinski radila na boljitku svoje domovine, dok naše političare boli ona stvar za opći boljitak. Pogledajmo sabor. Hrpa stranački opterećenih individua čiji je jedini cilj napakostiti pripadnicima drugih opcija. No, mentalitet se ne može mijenjati. Upravo zato i ne mogu biti optimist.

  • 23luna 04.02.2013.

    evo ovako,prvo pitanje: kako se useliti u island (komplet obitelj,jer mi je pun kufer ove naše lijepe) i drugo- o ovome već i vrapci na granama pjevaju a naša vlada kao tutleki gura nas u još veći ponor,bila to prošla i sadašnja,nema razlike samo je svaka slijedeća sve gora i gora,pa molim onog tko zna nek mi javi,ja bi rado odselila u island (ništa kanada,ništa amerika) island,samo island

  • LovacLuka_2 04.02.2013.

    Ovakvog predsjednika u HR čekamo, a ko čeka taj i dočeka. Na žalost ne tako skoro, ali biće. Nije voda još proključala, prevelik lonac za mali plamen.

Komentiraj...
Vidi sve komentare