To je to što me zanima!

Guardian: Vatikan je izgradio carstvo novcem od Mussolinija

Guardian je došao do zaključka kako je Crkva godinama gradila carstvo na temelju novca kojeg je papa dobio od Mussolinija, a za uzvrat je priznao fašistički režim
Vidi originalni članak

Vatikan je svoje međunarodno carstvo imovine vrijedne 600 milijuna eura stvorio pomoću novca kojeg je papa dobio od fašističkog diktatora Benita Mussolinija, izvijestio je britanski Guardian

Ističu kako Vatikan ima nekretnine u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švicarskoj, a kažu kako nitko ne bi ni pomislio da trgovine nakitom u Ulici New Bond i poslovnice banke Altium Capital imaju ikakve veze s Vatikanom. Zgrade u jednoj od najskupljih četvrti u Londonu zapravo su dio tajnog carstva Vatikana.

Guardian je sve istražio te su došli do zaključka kako je Crkva godinama gradila carstvo na temelju novca kojeg je papa 1929. godine dobio od Mussolinija, a za uzvrat je Vatikan priznao fašistički režim. Vrijednost Mussolinijevog uloga je rasla, a danas prelazi iznos od 600 milijuna eura. 

Osim u Londonu, Vatikan je vlasnik stambenih blokova u Švicarskoj te u Parizu. Vatikan i dalje drži u strogoj tajnosti izvore financiranja.

Vatikan: Navodi Guardiana nisu istiniti

Vatikan je sve navode Guardiana odbacio te su istaknuli kako nije istina da su priznali fašistički režim u zamjenu za novac. Ističu kako im je Mussolinijev režim pomogao da vrate nekretnine koje su im nekoliko godina prije toga oduzeli. Ipak, glasnogovornik Svete stolice Federico Lombardi kaže da članak nije otkrio ništa novo, jer su to činjenice koje su javnosti poznate 80 godina.

Idi na 24sata

Komentari 260

  • mily 25.01.2013.

    voljela bi znati odgovor na pitanje koje si oduvijek postavljam: zašto se fašisti, nacisti, mafija, razni zločinci,,, uvijek vežu uz crkvu i svećenike, i obrnuto?? Zašto?? Zašto??? Ja znam samo da vjerujem u Boga, i to je sve. A njemu se mogu moliti i u svojoj kući.I točka.

  • crazy mind 25.01.2013.

    Boze oprosti im neznaju sto cine, a mozda i znaju. nama su obecali raj na onome svijetu i prepustaju nas paklu na ovome. sebi su stvorili raj na ovome svijetu, znaci li to da ne vjeruju u verziju koju prodaju nama ili ta verzija i nije istinita?

  • Vjerujem_1 25.01.2013.

    Guardian je došao do zaključka??? Ja sam došla do zaključka da je Guardian kao i ove naše novine (portali) shvatio koje teme najbolje od svih prodaju novine. Pogledajte malo ostale članke. Na desetak njih zajedno nema toliko komentara kao na onima o Crkvi. Komentiraju oni koji je vole i oni koji je mrze. Čak više oni koji je mrze. Privlači ih jer ne mogu shvatiti koja je to sila koja može toliki broj ljudi zadržati uz sebe kroz 2000 godina. Draga braćo i sestre, vjernici i vjernice (ako vas još ima ovdje), proučavaju nas. Traže nam slabe točke. Utoliko su jači, koliko smo mi spremniji ružnim riječima i mržnjom odgovarati na njihove provokacije. Tu nas dobivaju. Zato, nemojmo ići protiv njih, nego za njih. Molitvom i ljubavlju, opraštanjem, onako kako nas je Isus učio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare