To je to što me zanima!

Haaški sud: Pristigla nova optužnica protiv Karadžića

U novoj optužnici protiv Radovana Karadžića isključena su zbivanja u 14 bosanskih općina koje su bile obuhvaćene ranijom optužnicom
Vidi originalni članak

Haško tužiteljstvo novom optužnicom i dalje tereti bivšeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića za najteža djela, uključujući genocid u BiH, progon, ubijanje i druge zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH, ali na manjem području. Isključena su zbivanja u 14 bosanskih općina koje su bile obuhvaćene ranijom optužnicom. Prema tekstu optužnice, objavljenom u utorak poslijepodne u Den Haagu, tužiteljstvo počinjena djela stavlja u okvir udruženog zločinačkog pothvata u kojem su, radi uklanjanja bosanskih Muslimana i Hrvata s područja BiH pod kontrolom Srba, sudjelovali i drugi najviši dužnosnici Srbije i Republike Srpske uključivši Slobodana Miloševića, Ratka Mladića, Vojislava Šešelja, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić, Nikolu Koljevića, Miću Stanišića, Momčila Mandića, Jovicu Stanišića, Franka Simatovića i Željka Ražnjatovića Arkana.Novi prijedlog optužnice omogućit će "efikasniju i ekspeditivniju prezentaciju tužiteljskog predmeta", navodi se u obrazloženju izmjena. Optužnica i dalje ima 11 točaka, ali su one restrukturirane. Za razliku od prve optužnice koja je sadržavala samo jednu točku za genocid, u ovoj optužnici Karadžića se tereti po dvije točke za genocid - prvoj za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima na području 10 općina - Višegradu, Prijedoru, Bratuncu, Foči, Brčkom, Ključu, Kotor Varošu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku tijekom 1992. a u drugoj za genocid u Srebrenici počinjen u srpnju 1995. godine. Karadžića se i dalje tereti za višegodišnji teror Sarajeva, a ostale su i optužbe za korištenje pripadnika mirovnih snaga kao talaca.Tužiteljstvo je izbacilo točku optužnice koja se ticala povreda Ženevskih konvencija jer je time izbjeglo zahtjevnu obvezu dokazivanja međunarodnog oružanog sukoba.




Idi na 24sata

Komentari 1

  • CROkodiL 23.09.2008.

    e to je obećavajuće. obtužuje se za genocid pod dvie točke, a nisu izostavljeni Hrvati. ovaj se od doživotne može izvući samo samoubojstvom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare