To je to što me zanima!

HBK tvrdi: Milostinja i darovi vjernika ne podliježu porezu

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za medije istaknuo je kako određena primanja Crkve ne podliježu porezima
Vidi originalni članak

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za medije osvrnuo se na Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

Puljićevu izjavu prenosimo u cijelosti: 

"Vezano za Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija treba prije svega istaknuti da je Vlada jučer usvojila Prijedlog toga zakona i uputila ga u saborsku proceduru. Radi se o prijedlogu zakona koji treba ozbiljno prostudirati stoga u ovom trenutku želim samo načelno istaknuti ovo:

1. Sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja  i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.

2. No, sve ono što se odnosi na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova podliježe važećim poreznim i drugim propisima Republike Hrvatske. I do sada su crkvene ustanove poštujući te zakone plaćale poreze. Propisi su se i tijekom proteklih godina često mijenjali te su im se crkvene ustanove prilagođavale. Tako će biti i sa svakim budućim zakonom. Stoga pričekajmo da ovaj zakon prođe saborsku proceduru.

3. Crkva kod ovoga kao i kod drugih zakona ne želi gledati njihov utjecaj samo na svoje djelovanje nego  i na opće dobro. U tome smislu izražavamo želju i nadu da će i ovaj, kao i drugi zakoni, poticati i ohrabrivati napore onih koji se u svom djelovanju vode ne vlastitim interesima, nego žele učiniti nešto dobro i plemenito i tako doprinijeti boljitku našega društva prema onoj poznatoj izreci starih Dubrovčana „Obliti privatorum publica curate“ - zaboravite osobne interese i vodite brigu o zajedničkim stvarima", stoji u izjavi HBK.

Idi na 24sata

Komentari 243

  • zng108 03.02.2014.

    svi svecenici i ostali ckvenjaci voze skupe aute zive tri svijeta itd.....pa nek plate i porez,,,,

  • kalabek 02.02.2014.

    ja bih se sa popovima još i složio ,kada bi tako bilo svugdje .neki dan ispred trgovine žena sa djetetom me zamolila - gospon molim vas koju kunu da kupim kruh ,doma mi je još troje djece nemam im što dati jesti - iako ni meni ne cvatu ruže ,kada sam vidio to jadno dijete dao sam joj 10 kuna .za nekoliko minuta izašla je sa dva kruha iz trgovine .toj gospođi je su mojih 10 kuna bili milodar ,ali je u trgovini ipak platila PDV

  • Sonador 02.02.2014.

    Baš me zanima... Koje je to Crkva poreze do sada plaćala? Što se općeg dobra tiče... Sekularizacija, sekularizacija, sekularizacija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare