To je to što me zanima!

HDZ-ovci najbolje dišu, ali Cho mora uzimati lijekove

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ministar Darko Milinović i Andrija Hebrang, su u srijedu Sabor proglasili zonom nepušenja, dok V. Šišljagić nove zabrane smatra podcjenjivačkim
Vidi originalni članak

Simboličnim vezivanjem vrpce na stupiće ispred parlamenta Sabor je proglašen zonom nepušenja, a vezali su je ministar zdravstva Darko Milinović i šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang, inače zakleti nepušači. Pod vodstvom premijera Ive Sanadera nekoliko ministara u zgradi Sabora podvrgnuli su se spirometriji, koja je pokazala da su po kapacitetu pluća Sanader, Milinović, Hebrang i ministar Dragan Primorac u top formi. No, rezultati spirometrije poražavajući su za ministra Petra Čobankovića, koji puši već 30 godina. Specijalisti pulmolozi savjetovali su mu da ostavi nikotin i uzme lijekove koji će mu pomoći da lakše diše, jer ima blagu kroničnu opstruktivnu bolest pluća.
-Liječnike treba slušati, ali nije jednostavno odjednom prekinuti. Moja intencija je da smanjim broj cigareta i to na kutiju dnevno, a možda jednog dana i prestanem pušiti - rekao je Čobanković.
Iako mu je preporučeno da uzima lijekove za lakše disanje Čobanković još ne zna hoće li ih preuzeti. Prvo će se konzultirati sa svojim liječnikom. Unatoč lošem nalazu vezanom za kapacitet pluća, ističe, da se dobro osjeća.
Sanaderu su pluća, iako je bivši pušač, u dobrom stanju, pa je u šali kazao "Pitam se sad zašto sam se ostavio cigareta...", a stručnjaci su dometnuli da je upravo 10 godina nepušenja za njega bilo ključno da mu se pluća očiste i oporave. U svjetlu reforme zdravstva ministar Milinović u šali je rekao kako svi kojima čistoća pluća bude iznad 100 neće plaćati participaciju.

ZASTUPNICI MORAJU IĆI PUŠITIT NA TERASU
Zastupnici pušači od sada u duhanskom dimu mogu uživati samo na terasi nedaleko Velike vijećnice. Na raspolaganju su im tek tri stola sa pepeljarama, a glave će im u budućnosti od kiše i ostalih vremenskih nepogoda štititi plavi suncobran. U pauzi aktualnog prijepodneva, ministar obrane Branko Vukelić izašao je na terasu, na kojoj je jedino dozvoljeno pušiti unutar zgrade Sabora.
- Meni je cilj prestati pušiti, već sam smanjio na manje od kutiju dnevno i nastavljam dalje. Ali za sada o trajnom prestanku mislim da se još ne može govoriti - priznaje Vukelić.
HDSSB-ov Vladimir Šišljagić nove uvjete u Saboru smatra neljudskim, nehumanim i podcjenjivačkim za pušače.
- Ako se išlo na zabranu pušenja trebalo je ići i sa zabranom alkohola, koji je još uvijek prisutan u Saboru. I alkohol je štetan za zdravlje - ističe Šišljagić.
Predlaže da zastupnici nepušači na terasi povedu barem pola sata s kolegama pušačima da vide kako je to biti na vjetru, kiši ili snijegu. Šišljačić u duhanskom dimu uživa više od 20 godina, a zakon će ga prisiliti da smanji pušenje. SDP-ov Ivan Hanžek smatra da pušačima treba na kvalitetan način riješiti prostor u kojem bi mogli zapaliti cigaretu, a koji bi barem bio adekvatno natkriven.
- Mi koji smo poročni nekoliko desetljeća, ne možemo se samo tako riješiti tog poroka. Treba nam osigurati azil da i mi možemo naći časak zadovoljstva u trenucima velikih ekonomskih briga ove države - rekao je Hanžek i priznaje da trenutno nema volje za prestanak pušenja. I ostali zastupnici pušači izmjenjivali su se na terasi, a zanimljivo je da je većina uvjeravala novinare kako im je ovo tek druga cigareta.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • hold 20.11.2008.

    U situaciji u kakvoj smo trenutno oni se zajebavaju...i donose zakone koji mogu pričekati oho ho, jer ima puno bitnijih stvari od pušenja. Zato ce narod popušiti karu svom drugaru!

  • hold 20.11.2008.

    Ma sprdačina!

  • hogarko 20.11.2008.

    Ma šta ne pocrkaju više.

Komentiraj...
Vidi sve komentare