To je to što me zanima!

HGSS je vojnim helikopterom spašavao planinare s Mosora

Dvojica muškaraca su na Mosor, koji je bio pod snijegom, krenuli u subotu ujutro, a prilikom povratka jedan je pao i uganuo nogu. Pozvali su u pomoć spasitelje
Vidi originalni članak

Dva muškaraca krenuli su u subotu planinariti po snježnom Mosoru. Kako je dan odmicao potražili su sklonište ispod vrha Ljubljan, ali su ga promašili. Jedan od njih pao je i uganuo nogu i ostali su zarobljeni na planini. U snijegu dubokom 30-ak centimetara i na temperaturi od -10 približavala se noć. Prijetila im je sigurna smrt i nazvali su HGSS.

Djelatnici Hrvatske gorske službe spašavanja locirali su ih i po vrlo teškom terenu popeli se do njih i tako ih spasili:
- Nakon što smo došli do njih dio naših ljudi s neozlijeđenim planinarom spustio se u Dugopolje, a naša tri čovjeka ostala su s ozlijeđenim planinarom. Napravili su bivak i prenoćili pazeći na njega. Bio je ozlijeđen i potpuno pothlađen. Ujutro smo se svi helikopterom prebacili do Dugopolja te odatle također helikopterom prebacili ozlijeđenog u splitsku bolnicu. U akciji su ukupno sudjelovala 33 čovjeka, rekao nam je Mladin Mužinić iz HGSS-a koji je sudjelovao u akciji spašavanja.

Mužinić je ponovio i apel svima koji posjećuju planine:
- Pozivamo sve koji po ovakvim vremenskim uvjetima idu u planine da postupaju promišljeno. Po ovakvim vremenskim uvjetima i najmanja nepažnja kao i najmanja ozljeda poput uganuća noge može dovesti živote u opasnost, apelirao je Mužinić. 

Idi na 24sata

Komentari 75

  • Otorinac 16.01.2017.

    ****Admin****: Poštovani, molimo vas da isključite Caps Lock kao i svi ostali korisnici na portalu. Lp

  • Priska Bresci 15.01.2017.

    Sve mi se cini da to plaćaju HR građani pogotovo kad dođu stranci na godišnji kod nas u CH se plaća .pa danas nije ništa badava neki red bi se trebao svejedno donjeti

  • zmaajo 15.01.2017.

    Pitanje za komentatore kojima je samo bitno tko sta plaća: tko plaća nebrojenu policiju kad osiguravaju utakmice? S mog stajališta je to nepotrebno bacanje love jer se radi o zaje*anciji. Ovde ipak spasavaju živote. Uostalom, ja koji nisam navijač, moram plaćat tu policiju na utakmicama. Samim time, smatram da treba zabranit sve sportske susrete zbog troška koji ide na teret i onih građana koje balun ne interesira. Šta ćemo sad?

Komentiraj...
Vidi sve komentare