To je to što me zanima!

HGSS nakon dva dana pronašao promrzlog starca. Pomogli baki od 92 godine, i to nije sve...

Starca su našli na teško prohodnom terenu na području Novigrada uz pomoć pas. A i čamcem su potom prevezli baku koja je trebala liječnika. Pomažu i u potresom pogođenim mjestima
Vidi originalni članak

Potražni tim HGSS Stanice Gospić u srijedu je pronašao nestalog 83-godišnjaka pothlađenog i iscrpljenog na teško prohodnom terenu na području Novigrada.

Za muškarcem se tragalo od utorka potragom koju su započeli spasioci Stanice Zadar. Prema riječima rodbine radilo se o vrlo agilnoj osobi koja je navikla na duža pješačenja te nije imala problema u savladavanju i težih prirodnih prepreka vrlo strmog i šikarom obraslog terena.

Kako potraga prvog dana nije dala rezultate u srijedu se potrazi priključilo dodatnih sedam potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske koje čine vodič i pas.

PROČELNIK HGSS-A: 'Hrane sada imamo dovoljno, a trebaju nam grijalice, cerade...'

- Među njima su bila i dva potražna tima Stanice Gospić od kojih jedan tim ubrzo nakon započete potrage na vrlo teško prohodnom terenu pronalazi nestalu osobu, pothlađenu i vidno iscrpljenu. Ostali spašavatelji vrlo brzo zbrinjavaju unesrećenu osobu te je u nosilima transportiraju do kola Hitne medicinske pomoći, kojima je prevezena do zadarske bolnice na daljnju obradu - kažu u HGSS-u, dodajući da se ovom uspješnom potražnom akcijom još jednom pokazalo kako su potražni psi vrlo dragocjen i nezamjenjiv resurs u potrazi za nestalim osobama bez obzira na vrstu terena.

- Oni ne samo što zamjenjuju 25-30 ljudi u potrazi već imaju i do 11000 puta bolje osjetilo mirisa od čovjeka - govore spasioci iz Gospića dodajući da su osim ove intervencije u srijedu intervenirali i na poplavljenom području Kosinja.

KOD BIJELIH STIJENA Grupu planinara zarobio snijeg, HGSS-ovci krenuli u evakuaciju

Tamo je drugi tim spasioca zajedno s timom HMP iz Gospića i postrojbom civilne zaštite Općine Perušić, čamcem transportirao 92-godišnju žensku osobu, koja je potom prevezena u Opću bolnicu Gospić.

- Pored ovih intervencija timovi HGSS Stanice Gospić ovih dana djeluju i na potresom pogođenom području gdje su obavljali visinske radove na oštećenim objektima kao i distribuciju hrane, vode i lijekova – kažu u HGSS-u zaključujući da je sam kraj prošle godine i početak ove započeo intenzivno za sve spasioce na području cijele Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare