To je to što me zanima!

HGSS-ovci obučavali kolege iz Kine: 'Pokušavamo doći na tu razinu, oni su najbolji u svijetu'

Kolege iz Kine demonstrirat će usvojena znanja i vještine na završnoj vježbi planiranoj u gornjem toku rijeke Kupe
Vidi originalni članak

Oni su mogli birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas, poručio je spašavatelj HGSS-a Tomislav Crnković nakon što se obuka četvero kolega iz Kine privodi kraju. Obuka je krenula 25. ožujka i traje do 1. veljače, a cilj je specijaliziranje za spašavanje na brzim vodama i poplavama po Rescue3 standardu, izvijestio je HGSS.

Obuka je započela na poligonu za obuku u Donjoj Dubravi, s tečajem “Tehničar spašavatelj na brzim vodama i poplavama (SRT Rescue3)”. Nakon završetka ovog segmenta, kolege se se uputile u Karlovac gdje pohađaju tečaj “Upravljanje motornim brodom na brzim vodama i poplavama (RBO Rescue3)”.

Kolege iz Kine demonstrirat će usvojena znanja i vještine na završnoj vježbi planiranoj u gornjem toku rijeke Kupe. Program obuke fokusirao se na specifične scenarije spašavanja u brzim vodama i poplavama, gdje su kineski spašavatelji imali priliku iz prve ruke iskusiti izazove s kojima se HGSS susreće.

'ISTINSKA LEGENDA' Uginuo je Omar, potražni pas HGSS-a Split: 'Pronalazio je ljude, bio naš vjerni pratitelj'

Kroz niz praktičnih vježbi na hrvatskim rijekama, spašavatelji su razvijali vještine potrebne za efikasno upravljanje u kriznim situacijama, naglašavajući timski rad i međusobno povjerenje. Ova obuka rezultat je dugogodišnje suradnje. Članovi HGSS-a u Kini su sudjelovali i na osiguranju velikih natjecanja na divljim vodama. Spasioci iz Kine 2019. godine vještine su brusili na rijeci Cetini u okolici Omiša.

- Stvarno nam se sviđa. Tim Hrvatske gorske službe spašavanja je na najvišoj razini u svijetu, imaju puno više iskustva nego mi s obzirom da duže postoje od nas. Učimo i pokušavamo doći na istu razinu - istaknuo je spašavatelj iz Kine Jin Shaohui.

- Oni su već došli s velikim znanjem, no sada radimo po svjetskim standardima. Nakon obuke ćemo analizirati vještine koje su stekli kineski spašavatelji, kako bi našu suradnju digli na još veću stepenicu. Čast nam je da su kolege iz Kine prepoznale kvalitetu rada HGSS-a i već dogovaramo suradnju za ubuduće  – rekao je pročelnik Komisije za spašavanje s voda i poplava Rene Tonkli.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare