To je to što me zanima!

HNB upozorio: Kakva nagradna igra na 'Fejsu'? To je prevara!

Svako malo se otvori lažan profil neke velike kompanije ili trgovačkih centara koji mami korisnike da zaigraju igru na kojoj zapravo ništa ne mogu osvojiti, već samo izgubiti
Vidi originalni članak

Hrvatska narodna banka oglasila se na svojoj web stranici potaknuta brojnim upitima o navodnoj nagradnoj igri koju je organizirala preko društvene mreže Facebook. 

Istaknuli su da oni nisu na svojoj službenoj stranici pokrenuli nikakvu nagradnu igru, niti da pozivaju građane da sudjeluju u njoj. 

- Raspoložive informacije upućuju na postojanje osnovane sumnje da se radi o računalnoj prijevari odnosno korištenju tzv. phishing tehnike od strane za sada nepoznatog počinitelja s ciljem pribavljanja osobnih podataka korisnika Facebook društvene mreže te da tim radnjama sebi ili drugome pribavi znatnu imovinsku korist, odnosno prouzroči štetu korisnicima Facebook društvene mreže, kao i samom HNB-u, radi čega HNB poduzima odgovarajuće korake - napisali su na svojoj stranici. 

Ovakve prevare nisu novost na društvenim mrežama u Hrvatskoj. Svako malo se otvori lažan profil neke velike kompanije ili trgovačkih centara koji mami korisnike da zaigraju igru na kojoj zapravo ništa ne mogu osvojiti, već samo izgubiti. 

- Nagradna igra sastoji se u tome da se na lažnim Facebook stranicama različitih hrvatskih poslovnih banaka i drugih trgovačkih društava objavljuju nagradne igre te je za sudjelovanje potrebno stranicu označiti sa „sviđa mi se“/ „like“, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku. Nakon određenog vremena, sudionici ove lažne nagradne igre zaprimaju poruku kako su sretni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobne iskaznice - upozorava i MUP. 

Dodaju kako je jedini cilj počinitelja i kreatora lažnih Facebook stranica "pribaviti osobne podatke u svrhu zlouporabe" te su pozvali građane da ne dijele takve objave na vlastitim Facebook stranicama i da ne šalju fotografije sebe i vlastitih osobnih isprava. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • TitanSlayer 22.11.2018.

    Nikad ne igram nagradne igre.

  • TitanSlayer 22.11.2018.

    Dobro je onda da nemam facebook.Iskreno me zivcira.U svijetu cak postoje ljudi koji nece pricat sa tobom ako nemas najmanje 1000 "prijatelja" na "fejsu".Svijet pun ludjaka.

  • tigar_vlado 22.11.2018.

    Dobijo sam na ovoj igri na fejsbuku nagradu

Komentiraj...
Vidi sve komentare