To je to što me zanima!

HRejting: HDZ je i dalje vodeća stranka, slijedi ga Možemo. Broj neodlučnih birača je porastao

HDZ je od svih stranki koje prelaze izborni prag, minimalno, ali ipak narastao. Možemo je s drugog mjesta izbacio SDP koji je zbog unutarstranačkih sukoba izgubio 1,19 posto birača
Vidi originalni članak

Dnevnik HTV-a objavio je HRejting popularnosti političkih stranaka prema kojemu je HDZ je s 27,3 posto i dalje vodeća stranka bez izgleda da uskoro bude ugrožen.

Dvije lijeve opcije gotovo su izjednačene. Na drugom mjestu su Možemo s 16,1 posto, a na trećem SDP sa 15,9 posto glasova.

Za razliku od navedenih stranaka, četvrto mjesto je zauzeo MOST, jedina stranka koju proteklih mjesec dana nije tresla nijedna afera. S potporom od 6,8% usto je i zadnja stranka koja prema HRejtingu može računati na saborski mandat.

Domovinski pokret nije doživio efekt naglog anketnog skoka, uobičajenog kada stranka dobije novog predsjednika. S Ivanom Penavom na toj poziciji ostali su ispod izbornog praga s 4,1 posto.

KLAUŠKI O SDP-U Kriza bez kraja: Peđa Grbin je baš kao SDP. Lider oporbe bez vizije, karizme, kapaciteta...

Od preostalih 11 stranaka iz ankete, čak ih je devet sad u Saboru, a nijedna od njih u anketi ne prelazi 1,5% biračke potpore.

To su redom: Fokus (1,5%), HSS (1,5%), Centar (1,3%), Hrvatski suverenisti (1,3%) i Živi zid (1,2%). Zatim su IDS (1%), HSU (0,8%), HNS (0,8%), Reformisti (0,8%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%) i zadnji HSLS (0,5%).

'Birači su imuni na hrvatsku politiku'

S obzirom na brojne afere i probleme koje tresu pojedine stranke u posljednjih mjesec dana, izgleda da su hrvatski birači potpuno nezainteresirani ili su, pak, postali potpuno imuni na hrvatsku politiku i političare.

NAKON IZBORA ŠVEBA HDZ: Raspao se Cirkus 'Oporba' i klaun Raspudić, gutačica vatre Benčić, bacačica noževa Puljak

To bi se moglo zaključiti kad se vide rezultati ankete i uzme u obzir činjenica da je ona provedena nakon što je HDZ pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija, nakon što se SDP potpuno raskolio, a Možemo zapetljao u vlastitom neznanju ili neiskustvu i nakon što je Domovinski pokret dobio novog predsjednika.

Tko je gubitnik, a tko dobitnik?

HDZ je jedini rastao od svih stranki koje prelaze izborni prag, minimalno, oko 0,17 posto, ali ipak narastao. 

Možemo je gotovo isti kao i prošli mjesec, -0,01 posto, ali je s drugog mjesta zbacio SDP koji je pogubljen u unutarstranačkim sukobima izgubio 1,19 posto birača.

IZDAJA ILI POTREBA? Tomašević odabrao Pripuza. To je vijest koje se Možemo bojao

Još je više u odnosu na rujan izgubio MOST1,73%,. a nisu proživljavali ni turbulencije ni previranja poput stranaka ispred njih.

No najveći su gubitnici, kad se sve zbroji i oduzme, ipak birači. U odnosu na rujan broj onih koji ne znaju komu dati glas narastao je za više od 2%. Tako je neodlučnih sad gotovo 16,64%. 

Istraživanje je provedeno od 16. do 19. listopada na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,95%, a pouzdanost istraživanja čak 95%.

Idi na 24sata

Komentari 140

  • Nboy 20.11.2021.

    Nije ni čudno što je stranka opasnih namjera iliti HDZ još uvijek stabilna a zašto.Pa zato jer je dobar dio Hrvatskog naroda po prirodi sklon kriminalu što se svakodnevno vidi iz crne kronike,poslovnog kriminala,političkog kriminala,sudstva,sporta ma nema djelića društva kojim HDZ-ova hobotnica nije zahvaćena a budući da vrana vrani oko ne kopa tj HDZ je čuvar takvih dobrih starih običaja naravno da ima i dalje stabilnu potporu od osoba koje su sklone klijentelizmu pa sasvim malim spletkarošima  pa do onih najvećih igrača koji imaju pristup državnoj lovi.

  • olalaj 21.10.2021.

    To su namještene i kupljene ankete.Hrvati jesu,ali ne toliko blentavi da bi u tolikom broju podržavali lopove.

  • negoidiz 21.10.2021.

    hdz-u prvo treba oduzeti postotak potpore koja stvarno pripada pupavcu i sličnima, da bi se znalo stvarno stanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare