To je to što me zanima!

Hrvat (45) kasnio na let i ukrcao se na kobni Airbus

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Avion s 228 ljudi nestao je s radara na letu iz Rija u Pariz. Sedmero djece, jedna beba, te hrvatski pomorac Z.M. (45) nestali su iznad Atlantika
Vidi originalni članak

Na letu iz Rio de Janeira do Pariza bio je i jedan Hrvat, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova.  Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Z.M. (45), pomorcu. Njegova supruga nazvala je hrvatsko veleposlanstvo u Parizu i rekla da joj je muž propustio redovni let kojim se trebao vratiti kući i ukrcao se na ovaj. Nestao je s francuskim avionom i još 215 putnika te 12 članova posade u ponedjeljak iznad Atlantskog oceana. U Air Franceu kažu da je zrakoplov vjerojatno naišao na oluju te da ga je udario grom, nakon čega se srušio. Male su šanse da je itko preživio.
Avion Air Francea Airbus 330 u ponoć je poletio iz Brazila i u ponedjeljak u 11.10 sati trebao je stići u Francusku. U 4.14 sati Air France je primio poruku da je avion imao električni kratki spoj nakon jakih turbulencija. Ubrzo nakon toga zračne kontrole leta u Brazilu, Africi, Španjolskoj i Francuskoj izgubile su kontakt sa zrakoplovom, i to oko 300 kilometara sjeveroistočno od obale Brazila. Zbog toga su brazilski ratni zrakoplovi poletjeli s otoka Fernando de Noronha, 354 km od obale, i počeli potragu iznad Atlantskog oceana.
U avionu je bilo 216 putnika, tj. 82 žene, 126 muškaraca, sedmero djece i beba. Na letu je bio i princ Pedro Luis de Orleans e Braganca (26), član brazilske kraljevske obitelji koja ne vlada od proglašenja republike.
U zračnu luku "Charles de Gaulle" u Parizu od ranog jutra su pristizale obitelji posade i putnika, koje psiholozi pripremaju na najgore.
- Razumijemo članove obitelji. I mi smo zabrinuti kao i oni - rekla je glasnogovornica zračne luke u Parizu Brigitte Barrand, a zabrinut je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Stigao je u zračnu luku oko 17 sati i okupljenoj rodbini rekao kako su šanse da su putnici preživjeli vrlo niske. Zatražio je pomoć SAD-a u utvrđivanju mjesta pada aviona pomoću satelita. Praksa je da se pilot iznad oceana javlja svakih 10-15 minuta kontroli sa svim podacima o avionu, gorivu i mjestu na kojem se nalaze.

NAJVIŠE PUTNIKA BILO JE IZ FRANCUSKE
Francusko ministarstvo transporta i uprava Air Francea objavili su popis nacionalnosti 216 putnika i 12 članova posade:
svih 12 članova posade i još 61 putnik francuski su državljani, a među ostalima ih je 58 iz Brazila, 26 iz Njemačke, 9 iz Kine, 9 iz Italije, 6 iz Švicarske, 5 iz Libanona, 5 iz Velike Britanije, 4 iz Mađarske, 3 iz Irske, 3 iz Norveške, 3 iz Slovačke, 2 iz Španjolske, 2 iz Maroka, 2 iz Poljske, 2 iz Sjedinjenih Država te po jedan putnik iz Južnoafričke Republike, Argentine, Austrije, Belgije, Gambije, Islanda, Filipina, Rumunjske, Rusije, Turske, Kanade, Estonije, Nizozemske, Švedske, Danske i Hrvatske.

AIRBUS JE BIO NOV
Pierre-Henri Gourgeon iz Air Francea rekao je na konferenciji za novinare da je zrakoplov bio nov.
Dodao je da je posada bila iskusna te da su u avionu bila tri pilota.

AVION ZA PUTOVANJA DULJEG DOSEGA

Airbus A330 je avion namijenjen za putovanja dugog dosega, a u komercijalnoj uporabi je od '90-ih godina prošlog stoljeća.

BOMBA NA KRCATOM AERODROMU
Policija je poslijepodne evakuirala zaposlenike, novinare i okupljenu rodbinu koja je čekala podatke o nestalima u zračnoj luci Charles de Gaulle. Našli su sumnjiv paket te ga raznijeli. Neko vrijeme je bio zaustavljen i  promet.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Lucija76 07.06.2009.

    @Ivan 74 nije se bermudski trokut pomaknuo lijevo , da se vec i je pomaknuo pomaknuo bi se u desno. ja vise nikad ne sjedam u avion.

  • palača 06.06.2009.

    ko ce ih naci na 5000 metara,koje prostranstvo,plima ih odnese,nece ih naci nikad osim dva ova ocito,ocito je kvar ili bomba,nema munja tako visoko,to lazu,takav avion jos...strasno,znam stjuardesu koja je trebala s njima poletjeti

  • osmama 02.06.2009.

    sudbina..tako je valjda moralo biti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare