To je to što me zanima!

Hrvati su uspjeli uzgojiti 'tunu iz epruvete' na otoku Ugljanu

Službenu potvrdu da može uzgojiti umjetnu tunu dobila je tvrtka Kali s Ugljana. Ovo je veliki uspjeh za Hrvatsku jer time postala druga u svijetu kojoj je to uspjelo
Vidi originalni članak

Tvrtka Kali s otoka Ugljana uspjela je umjetno uzgojiti tunu. Nakon Japana Hrvatska je postala druga zemlja u svijetu kojoj je to uspjelo. DNK analiza pokazala je da su larve plavorepe tune uspješno uzgojene iz jajašca iz mrijesta u prirodnom uvjetima uzastopne tri godine. Ivan Katavić s Instituta oceanografije i ribarstva iz Splita i bivši pomoćnik za ribarstvo ministra Petra Čobankovića uspjeh Kali tune ocjenjuje iznimnim, piše Poslovni dnevnik. Katavić je istaknuo kako je cijeli proces još daleko od masovne proizvodnje, no postignut je cilj neograničenog uzgoja najugroženije riblje vrste.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • bepo1606_1 11.08.2011.

    Pričate gluposti ljudi,tuna u uzgoju se hrani isključivo plavom ribom i to samo iz Jadrana.Radio sam na tome tako da znam.Jedino se prihranjuje haringama iz uvoza i to zimi pred klanje jer je masnija i tuna se više deblja ili ljeti kad naše ribe nema.Za razliku od ostale ribe u uzgoju koja jede kuglice ko moj pas.A ta tuna iz konzerve je i tako iz uvoza s Pacifika.Naš otpad od tune troše naše tvornice ribe.

  • pinkis_1 11.08.2011.

    jel se od ove pravi K plus tuna :D

  • Zmajevac 11.08.2011.

    Vjerojatno će imat okus po prljavim čarapama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare