To je to što me zanima!

Hrvatica je nakon pola stoljeća otkrila da njezin sin nije - njen!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
SAD: Dora je 1964. rodila sina. Idući dan je otet. Policija je našla dijete za koje su mislili da je Dorin sin i vratili ga roditeljima. DNK je pokazao da mu ona nije mama
Vidi originalni članak

Dora Fronczak, Amerikanka hrvatskog podrijetla, rodila je u travnju 1964. sina Paula Josepha u bolnici u Chicagu. Dan nakon poroda, žena koja je glumila medicinsku sestru, otela je Dori i njezinom suprugu Chesteru bebu. U srpnju iduće godine u kolicima u Newarku, New Jersey, policija je našla napuštenog dječaka. Istražitelji FBI-ja su zaključili kako je to Dorin i Chesterov sin. Vratili su ga presretnim roditeljima. Nedavno je napravljen DNK test koji je pokazao da dječak pronađen u kolicima i koji je godinama živio s njima te su vjerovali da je njihov sin, zapravo nije njihovo dijete. "Pravi" Paul zapravo dosad nije pronađen, a dječak nađen u kolicima, pokazao je DNK test, nije u nikakvom krvnom srodstvu s Dorom i njezinim mužem. 

"Stalno se pitam, tko sam"

- Sad se stalno pitam, tko sam ja. Koliko godina zapravo imam. Zašto su me moji roditelji napustili i najvažnije da li je pravi Fronczak još živ - rekao je Paul novinarima. 

- U glavi sam imao mali "glas" koji me stalno pitao da li su Dora i Chester moji roditelji. Nagovorio sam ih da daju DNK uzorak. Rezultati su nas šokirali - kaže Paul. Paul je roditeljima poslao e-mail jer je htio biti siguran da im da sve detalje o rezultatima. Sljedeći dan su ga nazvali. Dora i Chester, koji su danas u 80-im godinama, bili su bijesni što su nakon gotovo 50 godina saznali tako strašnu istinu. 

Otela ga "medicinska sestra"

Dijete je otela žena koja se obukla u medicinsku sestru. Uzela je bebu i rekla da ju mora odnijeti na pregled. Umjesto toga, izašla je iz bolnice i pobjegla. 

Nekoliko sati kasnije došao je liječnik kako bi provjerio da li je dijete dobro, a Dora mu je rekla kako je beba kod njih. "Ne, nije", odgovorio joj je liječnik.

Slučaj je podigao puno "prašine". 

- Moji roditelji su dobili pismo od Pape, dobivali su pisma iz cijele zemlje. Bio je to veliki slučaj. Moji roditelji su bili frustrirani jer su im novinari kucali na prozore, penjali se na telefonske stupove, fotografirali ih u crkvi, slijedili ih - kaže Paul. 

Lažni otmičari su pokušavali od Dore i supruga izvući novac, no uhićeni su. 

FBI  je intenzivno radio na slučaju.

Provjeravali su čak 10.000 beba i ispitali tisuće ljudi. Godinu dana nakon toga nađen je dječak u kolicima. FBI je na temelju jedine fotografije koja je postojala zaključili da je ta beba oteti dječak. Do toga su došli jer je dječak iz New Jerseyja imao slične uši kao i oteti Fronczak. To je navodno roditeljima bio dovoljan dokaz. Navodno je Dora vidjela dijete i policiji rekla da je to njihov sin. Posvojili su ga dvije i pol godine nakon što je mali Paul otet. 

Odgojili su ga kao svojeg sina i nikada nisu posumnjali da mu oni nisu roditelji. Čak mu nisu rekli niti za otmicu. Paul je sve saznao kasnije kada je pronašao kutiju sa starim fotografijama i novinskim člancima. 

Nije sličio roditeljima

Paul se kasnije preselio u Nevadu. Oženio se i ima kći Emmu. No uvijek je sumnjao da nešto nije u redu.

- Nisam sličio svojim roditeljima koji su poljskog i hrvatskog porijekla. Osim toga i policija je počela sumnjati da li sam ja zaista Fronczak - kaže Paul. No sve to, kaže, nije promijenilo njegove osjećaje prema Dori i Chesteru.

- Dora i Chester su bili divni roditelji i danas sam osoba koja jesam zahvaljujući njima. Oboje ih volim i to će tako biti zauvijek - kaže Paul. I Dora i Chester osjećaju isto i odlučili su, nakon početnog šoka,  Paulu pomoći da pronađe svoje prave roditelje. 

Idi na 24sata

Komentari 66

  • kamen sa srca 05.06.2013.

    Pošto je očito da "sin" i dalje poštuje svoje "roditelje",može se reći da su "roditelji" zapravo roditelji.A nažalost puno pravih roditelja su samo "roditelji".

  • aranea 05.06.2013.

    Pa to je koliko ja znam praksa bila u Americi...zar nema onaj istiniti film sa Angelinom Jolie. Ukradu joj dijete i nakon nekog vremena nađu dečka kojeg joj silno žele podvaliti pod njenog. Iako ona tvrdi da to nije njeno dijete. Ali ju pokušaju uvjeriti da je smušena, da je zaboravila kako joj sin izgleda. Uglavnom u stvarnom životu žena je čitav život tražila svog sina i pomagla drugim obiteljima koje su se našle u sličnim situacijama da pronađu svoju djecu.

  • bebi55 05.06.2013.

    Bili su divni roditelji - tako kažu - a zašto je onda 'navodni' ili 'pravi' sin sumnjao da mu oni nisu roditelji? Znači nije baš sve bilo kako treba - a sada - tko je čiji - i da li je taj 'oteti' sin živ - a tko su roditelji ovoga - puno pitanja bez odgovora - e. da ne zaboravim - navodni sin je zgodan - a da je bio kojim slučajem bolestan - što bi tada bilo?

Komentiraj...
Vidi sve komentare