To je to što me zanima!

Hrvaticu osumnjičenu za ratne zločine SAD će izručiti u BiH

Azra Bašić se sumnjiči da je zlostavljala srpske zarobljenike u logorima na području Dervente. Prisiljavala ih je da piju benzin i ljudsku krv te da kleče na staklu
Vidi originalni članak

Hrvatsku državljanku Azru Bašić (53) koja je osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Derventi, američke vlasti uskoro bi mogle izručiti BiH, piše Dnevni avaz. Da ne postoje zapreke njenom izručenju odlučio je sudac Saveznog suda u Kentuckyju Robert Wier koji je ustanovio da su dokazi koje je prikupilo i poslalo tužiteljstvo BiH dovoljno uvjerljivi te tako odbacio prigovore optužene koja je u SAD-u, na temelju tjeralice iz 2006., uhićena ove godine u ožujku.

Bašić se sumnjiči da je od travnja do lipnja 1992. godine zlostavljala srpske zarobljenike u logorima na području Dervente. Prisiljavala ih je da piju benzin i ljudsku krv te da kleče na razbijenom staklu. Jednog je zatovrenika ubila, a o stravičnim mučenjima progovorilo je 26 zatočenika čiji su iskazi poslani u SAD.

Na konačnu odluku o izručenju čeka se ''zeleno svjetlo'' iz State Departmenta, a Azrin odvjetnik Patrick Nash najavio je da će od višeg suda zatražiti reviziju slučaja i odgađanje ekstradicijskog postupka.

Idi na 24sata

Komentari 151

  • lakomislena 31.07.2012.

    Azra Basic se borila u Hrvatskoj vojsci ima hrvatsko drzavljanstvo znaci da je Hrvatica htjeli vi ili ne. kad je posla da se bori u nasim postrojbama onda to nije bilo upitno ali to je nas karakter vidi se i u komentarima dok te trebam moj si akad te netrebam mars . a sto se tice optuzbi azra treba dobrog Advokata

  • marin.0202 30.07.2012.

    E sad su muslimani hrvati ali kad su trazili nezavosnost lizali su dupe srbima

  • Slavonka52 30.07.2012.

    Braco i sestre Hrvati koji tvrdite da Azra ne moze bit Hrvatica recite mi kako moze netko cije je prezime Hebrang biti Hrvat a Basic ne? Ja mislim da Hrvat onaj tko se Hrvatom osjeca,bez obzira koje je vjere,gdje je rodjen i gdje zivi. A sto se Azre tice treba da joj sude,ne razumijem samo zasto do sada nije osudjena.Valjda zato sto se onima koji su mucili u ubijali Srbe cesce dodjeljuju ordeni nego da im se sudi. Ali Bog sve vidi i sve zna i jedini je pravedni sudija svima nama bez obzira na nacionalnu pripadnost ili vjeru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare