To je to što me zanima!

Hrvatska je korak do ulaska u Schengen. Što to znači? Velike kolone na granici idu u prošlost

Premijer Plenković je u srijedu rekao kako je "više nego izvjesno da će Hrvatska biti dio Schengena" od 1. siječnja. Time se ukidaju granične kontrole, a neke naše granice postaju i vanjske granice Schengena
Vidi originalni članak

Hoće li Hrvatska dobiti zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, službeno će biti poznato već u četvrtak. Ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije sastat će se u Bruxellesu i odlučiti o ulasku Hrvatske šengensku zonu. 

No, što to znači za Hrvate? 

Od 1. siječnja bi se ukinula granična kontrola na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici, odnosno prema Sloveniji i Mađarskoj, dok bi s druge strane, situacija na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom ostala ista. To će postati vanjska granica Schengena. 

UOČI SUTRAŠNJEG GLASANJA Nakon sastanka odbora: Bez šire rasprave prošla je točka primanja Hrvatske u Schengen

Ukidanje granica značilo bi i da više neće biti kilometarskih kolona u špici sezone. To će ujedno puno značiti i dnevnim migrantima. 

No, iako neće biti graničnih kontrole kakve smo do sada imali, njih će zamijeniti kompenzacijske mjere. 

- Mi ćemo s tim kompenzacijskim mjerama unutar dubine poduzimati mjere u cilju da kontroliramo u prvoj mjeri nezakonite migracije i sve druge oblike pojava koje bi se tamo mogle dogoditi - pojasnio je za Dnevnik Nove TV načelnik sektora za granicu PU Istarske Loris Kozlevac. 

SASTANAK COREPERA Sve članice EU-a podržale su ulazak Hrvatske u Schengen

S ulaskom u šengenski prostor ipak će kasniti zračne luke. Promjene će u njima stupiti na snagu 26. ožujka. 

U srijedu je o ulasku u Schengen govorio i premijer Andrej Plenković koji je, ususret izglasavanju, poručio da je "više nego izvjesno da će Hrvatska biti u Schengenu" od 1. siječnja. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • pile2244 08.12.2022.

    Ajde bar cu imati istu plaću kao onaj u Njemačkoj ili Francuskoj veselim se🤣🤣🤣

  • x00x 07.12.2022.

    korak do gubitka jos jednog identiteta drzave - granice

  • Story blabla 07.12.2022.

    Ima nas puno koji smo vani i veselimo se putovanju bez dugih čekanja na granici! Nek mi za ovaj Božić bude zadnje čekanje u koloni, izlaženje iz busa van po smrzavici i sl. kad idem kući! Rado bih da nisam to morala niti doživjeti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare