To je to što me zanima!

‘Hrvatska je predivna i sad učimo nove, zabavne stvari’

Učenici OŠ Pušća ugostili su nastavnike i djecu iz Poljske, Portugala, Italije, Turske i Španjolske. Oduševila ih je škola, učenici i naša zemlja. Doći će opet
Vidi originalni članak

Najvažnije je širiti sreću oko sebe i steći nove prijatelje. Svi bismo trebali učiti za život, a ne za školu, poručili su učenici i profesori Osnovne škole Pušća nedaleko od Zaprešića.
Njima ustati ovoga ponedjeljka i započeti novi radni tjedan nije bilo nimalo teško jer su im u goste došli kolege iz Poljske,

Portugala, Italije, Turske i Španjolske. Svi zajedno rade na Erasmus plus projektu “Postati ovisan o sreći”. Nizom predavanja i radionica učenici i profesori iz šest zemalja žele se suprotstaviti depresiji, usamljenosti, vršnjačkom nasilju, stresu i ostalim problemima suvremenog, užurbanog svijeta.

– Kroz radionice, druženje, sport, zdravu prehranu i pozitivu pokušavamo se nositi s problemima. Kod učenika želimo potaknuti kreativnost i drugačije metode učenja, da što više uče izvan učionica – objašnjava Arsen Šarunić, ravnatelj OŠ Pušća. Projekt je započeo u rujnu prošle godine i traje do sljedećeg ljeta.

U njemu kroz video konferencije i razmjenu iskustava sudjeluje stotinjak osnovnoškolaca. Učenici odabrani na temelju motivacijskih pisama imaju priliku i otputovati u druge zemlje koje sudjeluju u projektu.

Po četvero Poljaka, Turaka i Španjolaca, petero Portugalaca i šestero Talijana te njihovih 12 profesora u nedjelju je doputovalo u Hrvatsku. Među Hrvatima koji će imati priliku otputovati u njihove zemlje 18 je učenika OŠ Pušća od petog do osmog razreda. Već početkom svibnja jedna grupa hrvatskih učenika otputovat će u Valenciju. Svi su trenutno vidno uzbuđeni oko svojih gostiju koji će šest dana boraviti kod njih.

– Ovo mi je nova avantura i veoma sam uzbuđena, pogotovo zbog novih prijatelja. Dvije djevojčice spavaju kod mene i jako nam je lijepo, sinoć smo ostale do kasno budne jer smo dugo razgovarale – otkrila nam je Iva (14). Ona i njezini novi prijatelji narednih nekoliko dana dijelit će školske klupe i tajne, ići na izlete, učiti kako pripremiti zdrave obroke i zabavljati se na sportskim natjecanjima.

– Domaćini i gosti u miješanim ekipama okušat će se u odbojci, košarci, streličarstvu i stolnom tenisu. Neće to biti klasično natjecanje u kojem se ekipe rangiraju po mjestima. Svi će dobiti priznanja jer nam je važno da se svi dobro zabave – kazala je profesorica tjelesnog Natalija Lukić.

Za strane goste pripremili su i prezentaciju o najpopularnijim nacionalnim sportovima.

Svi zajedno na kraju će oslikati zidove u dvorani. Iza jednog gola bit će nacrtano srce, a iza drugog sunce. Veseli osnovnoškolci trčat će po dvorani od zida do zida i špricati ih bojom. Benedetta (13) iz Italije od sportova se najviše veseli odbojci. Ovo joj je prvo inozemno putovanje.

– Hrvatska je predivna i veselim se što ću naučiti nove stvari i nove načine učenja jer je u Italiji sve drugačije – rekla nam je Benedetta.

Njezina profesorica Rita D’Aquino dodaje da je razlika između Talijana i Hrvata primjerice u učenju engleskog jezika. Talijani strani jezik nastoje učiti kroz dnevnu uporabu, a manje kroz nastavne sate.

– Važnost ovog projekta je u tome što djecu učimo drukčijem načinu razmišljanja i znatiželji. Istodobno, u vremenima u kojima živimo važno je da djeca budu otvorena uma, putuju van i druže se sa svojim vršnjacima diljem Europe i svijeta – kazala nam je profesorica D’Aquino.

Oduševljena je zabavnim prezentacijama učenika o ljepotama Hrvatske. Svirali su, plesali i pjevali, glumili i bavili se sportom. Na taj su način ispričali hrvatsku povijest i regionalne ljepote. Scenske točke dugo su uvježbavali s nastavnicima kojima je ovo već drugi međunarodni projekt na kojem sudjeluju.

– Što ćemo, takva smo ekipa – kroz smijeh će ravnatelj Šarunić.

On školu budućnosti vidi bez školskog sata od 45 minuta i bez besmislenih borbi za ocjene. Jer gradivo naučeno napamet lako se zaboravi, a motivacija za učenje ispari. Profesori su zato đacima poručili da se ne zaborave igrati i učiti kroz igru i druženje.

- Naše najveće blago nisu ni more niti planine, već ljudi – zaključili su na kraju đaci i nastavnici.

Erasmusu se najviše vesele zbog putovanja i prijatelja

Hrvatski i strani učenici koji sudjeluju u projektu razmjene ispunjavali su upitnik o sreći u kojima su ocjenjivali koliko su zadovoljni svojim životom, odnosom s drugima, osjećajem kontrole nad svojim životom i radošću. Učenici su tako otkrili kako ih najsretnijima čine prijatelji i obitelj, kućni ljubimci, a potom škola, sport i igre. Programu Erasmusu se najviše vesele zbog putovanja i prijateljstava.     

Idi na 24sata

Komentari 2

  • krilnik 05.04.2016.

    Treba im pokazati Vukovar, Ovcaru, Skabrnju i td.

  • nokiac500 05.04.2016.

    Treba im pokazati Jasenovac i ostale decije logore! Sta bi tada mislili o rvatskoj :DD

Komentiraj...
Vidi sve komentare