To je to što me zanima!

Hrvatska naručuje novo cjepivo. Đikić: 'Moglo bi potaknuti i one koji strahuju da se ipak cijepe'

Velika prednost ovog cjepiva je što nema nikakvog genetskog materijala, radi se samo o pročišćenom proteinu koji možemo uštrcati i na temelju toga stvaramo protutijela, objašnjava Đikić
Vidi originalni članak

Hrvatska će uskoro osim vektorskog i mRNA cjepiva imati i ono proteinsko. Naručili smo 300 tisuća doza novog cjepiva, a trebalo bi biti učinkovitije, jeftinije od dosadašnjih i s puno manje nuspojava.

- Mi još ne znamo kakav će registracijski dokument ići prema EMA-i i nemamo puno podataka o tom cjepivu, ali najavljeno je da je to cjepivo s izrazito malo nuspojava. Najavljuje se da će biti prilično učinkovito i jeftinije - rekao je na sjednici Stožera Krunoslav Capak.

KAKVE SU MJERE U EUROPI? Italija: Nemaš Covid potvrdu?! Suspendiran si i nema ti plaće. Slovenci: Ne možeš točiti gorivo

- Pitanje je u budućem periodu što će praksa pokazati i da li će ta proteinska cjepiva imati prednost u docjepljivanju ili bilo čemu. Važno je naglasiti još uvijek učimo, razvijamo nove tehnologije, nova cjepiva u konačnici i nove lijekove - objasnio je ministar Vili Beroš.

Novo proteinsko cjepivo naručile su i druge zemlje, a najviše Njemačka.

- Velika prednost ovog cjepiva je što nema nikakvog genetskog materijala, radi se samo o pročišćenom proteinu koji možemo uštrcati i na temelju toga stvaramo protutijela i stanični imunitet - rekao je znanstvenik Ivan Đikić za RTL.

ZNANSTVENO MIŠLJENJE: Još uvijek nije poznato uzrokuje li AstraZenecino cjepivo rijetke ugruške krvi i kod žena i mladih

Đikić ne isključuje mogućnost kombiniranja cjepiva, a kaže kako bi proteinsko moglo potaknuti i one koji se ne žele cijepiti.

- To je važno za ljude koji imaju bilo kakav strah da će vektorska ili mRNA vakcina uči u njihov organizam imati bilo kakve štete iako to ne postoji, ali ovo cjepivo će maknuti i tu dilemu i moći će ga koristiti bez ikakvog straha - pojašnjava Đikić.

Hrvatska trenutno ima oko 450 tisuća doza na zalihama, a s trećom dozom ćemo još pričekati.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • 18.09.2021.

    Ako nije isto, samo u drugom pakovanju.

  • Hiroo_Onoda 18.09.2021.

    Đikić, umjesto da se bavi znanošću, sve više se bavi politikom. Đikiću, ne vjerujemo više nikome. Nakon toliko laži ludost bi bila bilo što vjerovati.

  • Konjak 0.5 18.09.2021.

    Ahaha kaj niste rekli da imate viška? A vec novo dolazi 😀😀😀😀

Komentiraj...
Vidi sve komentare