To je to što me zanima!

'Hrvatska nije sudjelovala u zločinima, nego branila BiH...'

Predsjednica Grabar-Kitarović je na Danima otvorenih vrata ugostila Hrvate iz Bosne i Hercegovine te se dotakla teme događaja iz haške sudnice od prije tri dana...
Vidi originalni članak

Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine sudjelovala u obrani Bosne i Hercegovine, istaknula je u subotu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom prijema na Pantovčaku za Hrvate iz te države.

Predsjednica je Hrvate iz Bosne i Hercegovine primila u sklopu Dana otvorenih vrata na kojima tradicionalno ugošćuje predstavnike raznih dijelova hrvatskog društva. Na susretu u subotu, dogovorenom prije haške presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, sudjelovalo je 240 predstavnika Hrvata iz BiH.

"Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u haškoj sudnici prije tri dana, u kojima smo u punoj mjeri vidjeli koliko su krhka očekivanja od ljudske pravde, proživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka", poručila je na početku svečanosti Grabar-Kitarović. 

"Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve jasno reći: povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države", naglasila je predsjednica. 

Ponovila je kako Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine branila BiH, podsjetivši i da je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, "kako bi pridonio miru i pomirenju". 

- S punim pokrićem u povijesnoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organiziran u postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, dao presudan doprinos obrani i opstojnosti BiH u prvim mjesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljnjim operacijama njezine obrane i oslobađanja - poručila je Grabar-Kitarović.

Osim vojnog, Hrvatska je u suglasju s legalnim državnim tijelima BiH pružila i najveći mogući politički i vojni doprinos njezinoj obrani, a konstruktivnim i odgovornim sudjelovanjem u postizanju Washingtonskoga i Daytonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavu političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države, rekla je predsjednica.

"Sve ovo što se dogodilo na Haškome sudu nas još više motivira da, s jedne strane, inzistiramo na utvrđivanju i promicanju povijesne istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH", zaključila je. 

Upozorila je kako Hrvati u BiH nisu gosti, nego su njezin konstitutivni narod koji "u konzumiranju svojih suverenih prava ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima", te da oni "nisu bili i neće biti nacionalna manjina", niti su ičim zaslužili da ih itko takvima smatra.

- Hrvati su u Bosni i Hercegovini stoljećima živjeli, žive i živjet će i dalje! - ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Idi na 24sata

Komentari 237

  • Herzog(315178) 04.12.2017.

    Ova kasni 10 godina u svemu i važnom i nevažnom . Nikakve koristi od nje . !

  • kikasy27 03.12.2017.

    Rat koji se vodio u tri države koliko vidim bit će tema još do 2065. godine,i neće se znat tko je koga na kraju ustvari branio a tko koga napadao.Rat je prošlost,za taj rat je kriva politika koju su vodili Tuđman,Milošević i Izetbegović(kumovi),oni su sve pokrenuli,od njih je sve krenulo od rata,ubijanja,silovanja,pljačke i ostalih zločina.Narod se međusobno mrzi jer ne želi zaboravit prošlost i nastavit dalje.Ameri su bacili dvije atomske bombe na Japan i ubili tisuče ljudi,Japan se izdigao iz tog pepela i nastavio dalje,Ameri su se ispričali i danas su dvije zemlje s največom suradnjom.Kod nas se spominje jo uvijek 1945.godina a čemu.Meni svejedno ako je netko srbin,hrvat il bosanac bitno je da ima poštovanja,što je bilo bilo je i zato kažem da se zna jako dobro tko je kriv za to a ti su mrtvi.Praljo popio otrov i dobro,to je bila njegova volja ali očito nije zbog presude već zbog grizodušja.Da Šešelj popije isto tako nije moj problem,znam samo da je rat bila velika greška,i da dođe opet do takve situacije znam da bi mnogi stali i razmislili o pitanju tko stoji iza svega,tko sve pokreče i dal je taj vrijedan tog ili jednostavno bilo bolje da se svi udruže i zajedno kažu PAMETNI UČE NA GREŠKAMA A BUDALE IH PONAVLJAJU....ZA MIR SPREMNI...

  • lotus_1 03.12.2017.

    Kako prvi gospodin ovo komentira? Zar on u to doba nije bio u ministarstvu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare