To je to što me zanima!

Hrvatska podigla glas za bolje obrazovanje i budućnost djece

Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Rijeka, Križevci, Slavonski Brod, Pula... svi su u srijedu bili ujedinjeni u jednoj ideji. Podržati nastavak Cjelovite kurikularne reforme
Vidi originalni članak

Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Rijeka, Križevci, Slavonski Brod, Pula... svi su u srijedu bili ujedinjeni u jednoj ideji. Podržati nastavak Cjelovite kurikularne reforme i pokušati poboljšati obrazovanje.

Samo u Zagrebu na središnjem na prosvjedu 'Hrvatska može bolje' okupilo se više od 25.000 građana. U ostalim gradovima skupilo se još toliko.

Prosvjednici nosili zviždaljke, trube, balone i brojne transparentne, kojima su poručili: "Kada bismo bili zemlja znanja, vlada bi nam bila od makovog zrna manja", "Šustaru, na ovu feštu nisu pozvan", "Cipela šusteru, a obrazovanje narodu" "Znanje, ne dogma", "Hod za obrazovanje".

Organizatori uputili zahtjeve političarima

Organizatori iz inicijative 'Hrvatska može bolje' vladajućima su uputili četiri zahtjeva:

- Vjerujte obrazovnim radnicima -  stručnjacima i učiteljima – njihovom znanju, poštenju i predanosti reformi. Dajte im podršku da posao dovrše do kraja, bez pritisaka, intervencija i cenzura! Pustite ih da rade svoj posao! - poručila je Sanja Šprem.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

- Zahtijevamo od Sabora da jednoglasno donese zaključak o podršci ovoj reformi, ovom ekspertnom timu i ovom modelu. Obranite ovu reformu, obranite naše pravo na obrazovanje 21.stoljeća. Odbacite zaključke Odbora za obrazovanje! Priliku imate već u petak!-  rekao je Nikola Baketa.

- Obrazovanje je naša budućnost i zato od Sabora tražimo da donese rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom strateškom interesu koja će obvezati ovu, ali i sve sljedeće Vlade - kazao je Darko Šeperić.

-  Od Vlade i resornog ministra zahtijevamo da poštuje volju građana i struke. Osigurajte novac i autonomiju za provedbu reforme. Zaštitite obrazovanje od političkih i interesnih sabotaža ili odstupite! - poručila je Eli Pijaca Plavšić.

'Neka nam ne ruše i ubijaju nadu u bolje sutra'

Na pozornici su se izmijenjivali govornici, a svi oni imali su jednu zajedničku poruku: 'Obrazovanje je naša budućnost'.

- Ja sam Karlo i nemojte me molim vas otjerati iz moje domovine Hrvatske.  Došao sam ovdje da vam jasno i glasno kažem kako učenici ove zemlje ne žele više biti taoci  neodgovornosti  političkih elita. Mine želimo biflati i bubati nego želimo misliti i kreirati, mi ne želimo tupo ponavljati  nego raspravljati.  Stoga s ovog mjesta  pozivam sve odgovorne ljude,  koji su puno bolje plaćeni od mojih profesora, neka nam ne ruše i ne ubijaj  nadu u moje i naše bolje sutra. Pozivam ih da maknu svoje šape s procesa u koje je ugrađeno bezbroj dobrovoljnih radnih sati, muke, želje, znanja, i htijenja - kazao je predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH Karlo Horvat.

-  Želimo školu čiji učenici postaju aktivni građani još u školskim klupama. Želimo školu iz koje učenici ne bježe iz domovine, u potrazi za poslom, znanjem, i vjerom u sebe i vlastitu budućnost. Želimo školu gdje se – ni učenici ni učitelji ne utapaju u moru podataka, već radosno surfaju na vlastitoj kreativnosti. - poručila je učiteljica Ida Loher.

- Mi roditeljice i roditelji koji smo danas ovdje smo ljudi koji nisu izgubili nadu da ova zemlja ima šansu. Hrvatska može bolje. Mi brijemo na budućnost. Na sutra. Na klince koji će znati bolje nego što su nama skrojili - škole i prilike i frustracije. Koji neće puniti buseve za Stuttgarat nego će znati kako da im bude dobro ovdje - rekla je majka Ivana Kekin.

Dok su organizatori držali govore, okupljeni su glasno pljeskali i zazivali ostavku ministra Predraga Šustara skandirajući 'Ostavka, ostavka'. Zasigurno najveće ovacije dobio je profesor matematike Toni Milun.

-  Naš obrazovni sustav uopće nije loš... nekad bio. Ali danas je zastario. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe i malo promotriti svijet u kojem živimo. Ne smijemo propustiti jesen. Trebamo dati sve od sebe da eksperimentalni dio krene u jesen - poručio je Milun.

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 185

  • NO PASARAN. 02.06.2016.

    ej ljudiiiii "50 000"...........Živjela PAMETNA Hrvatska!

  • NO PASARAN. 02.06.2016.

    ej ljudiiiii "50 000"...........Živjela PAMETNA Hrvatska!

  • mirnimrav 02.06.2016.

    a jeste se uznemirili lopovi plavi mrzitelji Hrvatske!

Komentiraj...
Vidi sve komentare